Raad van State hoort zwaar verzet tegen windmolens Weijerswold aan

Weijerswold / Coevorden - Een grensoverschrijdend windpark met alle gevolgen voor het leefklimaat. Zo zien vele bewoners verenigd in de Vereniging Tegenwind Weijerswold hun omgeving veranderen. Ze vochten donderdag bij de Raad van State tegen de komst van vier windmolens aan de Nederlandse kant van de grens.

De gemeente Coevorden heeft het geldende bestemmingsplan daarvoor aangepast en omgevingsvergunningen verleend, maar het plan wordt niet alleen bestreden door bewoners van Weijerswold. Het Duitse energiebedrijf BVT Holding exploiteert het windpark aan de Duitse kant van de grens. Dit bedrijf verwijt de gemeente gebrek aan inzicht in de gevolgen van het plan.

De windmolens in Weijerswold kunnen voor turbulentie zorgen bij de Duitse windmolens en wind afvangen. Het gevolg is dat de windmolens van BVT minder energie opbrengen en daarmee ook minder geld. Daarnaast telt het lawaai van de Nederlandse windmolens op bij het lawaai van de Duitse windmolens. Die voldoen nu nog aan de eisen. De overlast bij Duitse woningen blijft binnen de norm, maar met het lawaai van de Nederlandse molens erbij kan het lawaai bij de Duitse woningen teveel worden. Daar kan BVT op worden aangesproken door de Duitse overheid.

De advocaat van de gemeente stelt dat BVT te weinig gegevens heeft aangeleverd om de gevolgen goed te kunnen beoordelen. Ook vindt de advocaat dat het tot het normale bedrijfsrisico hoort dat er iets in de omgeving van het Duitse windpark verandert. De woningen in Duitsland liggen bovendien vrij ver weg van de Nederlandse windmolens en kunnen daardoor moeilijk overlast daarvan hebben.

Overlast wordt groter

De Vereniging Tegenwind klaagde bij de Raad van State vooral over aantasting van de leefomgeving van de bewoners van Weijerswold. Hun advocate wees op haar beurt van overlast van het Duitse windpark dat door het windpark aan de Nederlandse kant nog eens wordt vergroot.

Ze wees ook op een oud grensverdrag met Duitsland uit 1824. Dat spreekt van een bebouwingsvrije zone van enkele honderden meters aan beide zijden van de landsgrens. De windmolens staan aan de Nederlandse kant binnen die zone, maar de advocaat van de gemeente zegt dat dit verdrag met een militair doel is opgesteld. De bedoeling zou zijn om een open schootsveld te kunnen houden.

De Raad van State doet over enkele maanden uitspraak.