Grittologie
Door Roel Grit

Chantageloterij

Mijn vrouw, zij is wiskundige, en ik keken elkaar aan. 'Dat is onzin!' riepen we gelijktijdig.

Nieuwslezer Jan de Hoop van RTL las voor: 'In Frankrijk won een man voor de tweede keer een miljoen in de loterij. Hij won zijn eerste miljoen in november 2016. Volgens wiskundigen in de Franse krant Le Parisien was de kans dat hij daarna nogmaals zou winnen 1 op 16.000.000.000.000 (één op zestien biljoen).'

Onzin, dus. Als je eerder de hoofdprijs hebt gewonnen dan is de kans dat je hem daarna nogmaals wint net zo groot als bij de eerste keer.

Veel mensen, ook journalisten, hebben een slecht idee van kansen. Ze denken soms dat kansen van elkaar afhangen, terwijl dat niet zo is. Stel een zwangere moeder heeft al negen dochters. De kans op een tiende dochter is gewoon één op twee (1 op 2) ofwel 50 procent. Het geslacht van het laatste kind hangt namelijk niet af van eerdere kinderen. Maar de kans wordt anders als je vóóraf de kans op tien dochters bepaalt van een vrouw die tien kinderen gaat krijgen. Die kans is slechts 1 op 1024 (0,1 procent), namelijk tien keer 1/2 met zichzelf vermenigvuldigd.

Ik ken de situatie bij betreffende Franse loterij niet, maar ik vermoed dat de kans om daar de hoofdprijs te winnen 1 op 4.000.000 is. Dan is de kans dat je hem bij twee toekomstige loterijen wint inderdaad 1 op 16 biljoen. Het commentaar van de geluksvogel was: 'Ik blijf meedoen, want alle goede dingen kom in drieën.' Ook onzin natuurlijk: zijn kans om hem voor de derde keer te winnen is weer net zo miniem als voor andere deelnemers. De kans dat hij in de tussentijd overlijdt door een val van een huishoudtrapje is zelfs groter. De Franse geluksvogel kan zijn winkans trouwens wel vergroten door meerdere loten te kopen. En als je alle verkochte loten in je bezit hebt, ben je zelfs zeker van de hoofdprijs. Tenminste… als de loterij niet vals speelt! Zoals de Staatsloterij dat tot 2016 deed. Zij lieten ook niet-verkochte loten in de trekking meedoen. En een prijs op een onverkocht lot werd domweg niet uitgekeerd. Deze misleiding – noem het maar fraude – noodzaakte de Staatsloterij vorig jaar 30 miljoen schadevergoeding uit te keren in de vorm van … 'gratis' loten!

En dan is daar nog de Postcode Chantage Loterij. Buren die zich moreel verplicht – gechanteerd – voelen om mee te doen, want 'stel je voor dat alle buren 50.000 euro winnen en wij als enige niet!' Tel daarbij op het schreeuwerige 'Gooooeeeeeedenavond' van een presentator Gaston op tv dan begrijp je dat ik nooit iets ga winnen in de loterij: ik doe namelijk nooit mee. Voor Emmer sportverenigingen die langs komen, maak ik een uitzondering. Daar win ik trouwens ook nooit iets, want ik vergeet altijd de trekking.