Eerste tweedaagse Retropop staat op stapel: 'We zijn er klaar voor'

Emmen / regio - Het grootste muziekfestival van Drenthe drukt komend weekend het gaspedaal verder in. Voor het eerst is Retropop een tweedaags festival en dat trekt vrijdag en zaterdag ruim 22.000 muziekliefhebbers naar de Grote Rietplas in Emmen. Volgens medeorganisator Richard de Groot is dat is bijna 5.000 meer dan vorig jaar.

'We verwachten op vrijdag zo'n 7000 bezoekers. Een dag later ruim 15.000', zegt De Groot. 'Een mooie stijging, gezien de uitbreiding naar een tweedaags programma bestaande uit zo'n dertig acts verdeeld over vier podia, plus De Huiskamer. De laatste dagkaarten zijn zowel vrijdag als zaterdag te koop aan de kassa bij de ingang van het festival.'

Insmeerbar en waterpunten

Beide dagen is uitstekend weer voorspeld. Bezoekers worden aangereden zich goed in te smeren en genoeg water te drinken. 'We hebben een speciale insmeerbar en er zijn op het terrein 24 watertappunten geïnstalleerd. We hebben goede zin en zijn er helemaal klaar voor!', lacht De Groot.

Programma vrijdag

De 17e editie van Retropop gaat vrijdag om 17.00 uur van start met in totaal zeven optredens op de felbegeerde MainStage en de nieuwe naastgelegen NoLimitStage. Op het hoofdpodium staan die dag twee acts uit eigen land, te weten Ronnie Flex & Deuxperience en Racoon, plus hoofdact Ronan Keating. Een dag later is het de beurt aan onder meer Chef' Special, Anastacia en hoofdact Bryan Ferry.

Racoon bevindt zich al jaren in de eredivisie van de Nederpop. Pakkende pop, met dikwijls funk- en soulinvloeden, met een afwisselende ballad. Na New Wave en de hit ‘Drank & Drugs’ bewees Ronnie Flex sindsdien dat hij meer in zijn mars heeft en zijn muzikale groei ook live waarmaken met zijn band Deuxperience. Ronan Keating, inmiddels 41 jaar, timmert na zijn jaren in Westlife als soloartiest aan de weg, waarbij hij in Nederland hits scoorde met ‘When you say nothing at all’, ‘Life is a rollercoaster’ en ‘If tomorrow never comes’.

Drents talent

De NoLimitStage kent vrijdagavond een opvallende opener, waarna optredens van K’s Choice, Fischer-Z en Dare Davils volgen. Openingsact is Sorry John uit Emmen; de groep vervangt het Duitse RAZZ dat door familieomstandigheden helaas niet naar Retropop kan komen. Ruud Fieten uit Meppel treedt, net als de bands Saint Martinez en The Heck op in De Huiskamer. Op dat podium presenteert Drents talent zich.

K’s Choice bestaat al 25 jaar uit broer Gert en zus Sarah Bettens. De Belgen hebben sindsdien op mening internationaal festival gespeeld en op Retropop is het de uitgelezen kans weer mee te zingen met hits als ‘Not an addict’. Fischer-Z komt voor de derde keer naar Retropop. De Engelse band, die begin jaren tachtig met hits als ‘The Worker’ grote successen kende, viert dit jaar zijn 40-jarig bestaan. Na een daverende vrijdagavond luidt Daredevils de ongetwijfeld korte en oergezellige nacht in. Dat doet de groep met de grootste classics uit 50 jaar rockmuziek, afgewisseld met de actuele hits.

Programma zaterdag

Retropop-zaterdag bestaat uit vier podia. Naast de MainStage en de NoLimitStage staan op de Futurestage vooral ‘jonge namen’ en komen overleden artiesten tot leven op de Tributestage. Zoals Wild Romance die met oud-leden, waaronder Dany Lademacher, van Herman Broods legendarische band de hits van Neerlands rock ’n roller spelen. Zanger Bouke uit Emmen geeft een eerbetoon aan Elvis Presley, terwijl Rootsriders de reggae van Bob Marley speelt. Martijn Fischer brengt op zijn eigen markante wijze de blues van André Hazes en als uitsmijter speelt Forever Amy - de oorspronkelijke begeleidingsband van Amy Winehouse - het werk van de in 2011 overleden zangeres.

Op de Futurestage staan upcoming acts als EUT, Jeangu Macrooy en Canshaker Pi, terwijl Waylon en De Jeugd van Tegenwoordig inmiddels een behoorlijke staat van dienst hebben opgebouwd. Voor het vierde jaar achtereen kijkt Retropop met dit podium niet in het verleden, maar richt het festival ook het vizier op de toekomst.

Punklegende

De NoLimitStage biedt zaterdag de scherpe randjes van Retropop. Na de aftrap van de Engelse Godfathers treedt Roland Gift, de oud-voorman van Fine Young Cannibals op. De groep had in de jaren tachtig in Nederland grote hits met ‘She drives me crazy’. Na het uiteenvallen in 1996 nam Gift de groepsnaam over. Sinds 2014 geeft hij onder zijn eigen naam en met een eigen band concerten.

Veel bezoekers kijken uit naar de komst van Public Image Ltd., de invloedrijke groep die zanger John Lydon oprichtte na het ter ziele gegane Sex Pistols. Een heuse punklegende komt naar Retropop! Aansluitend speelt een andere legende: Chi Coltrane. Zij treedt al ruim 45 jaar op in ons land en scoorde in 1972 een nummer 1-hit met ‘Go like Elijah’. Als afsluiter gooit Uriah Heep met zijn heavy rock alle remmen los. Rockers op leeftijd? Ze blazen nog steeds alles en iedereen omver.

Anastacia

Het kroonjuweel van Retropop is de, overigens door het Meppeler InterStage gebouwde, MainStage. Chef’ Special, een van Neerlands meest populaire rockband van dit moment, brengt het festivalterrein ongetwijfeld in feeststemming. Vervolgens treedt Bananarama op, de ‘biggest girl band of the 80’s’. Het concert van het trio op Retropop is het enige dit jaar in Nederland én het eerste concert ooit in ons land in de originele bezetting. Anastacia heeft jaren van ups en downs achter de rug, maar doet nog graag waar ze het beste in is: een show van formaat neerzetten. Natuurlijk komen ook op Retropop haar grootste hits ‘I’m outta love’, ‘Paid my dues’ en ‘Left outside alone’ voorbij. In The Orchestra spelen leden van Electric Light Orchestra, die in de succesvolle gloriejaren van de groep het geluid mede bepaalden, zoals toetsenist Louis Clark en violist Mik Kaminski.

Zaterdagavond staan tegen middernacht alle ogen gericht op Bryan Ferry. De inmiddels 72-jarige zanger en songschrijver geniet bekendheid via de Engelse band Roxy Music. De groep scoorde in de jaren zeventig en tachtig grote hits met onder meer 'Love is the drug', 'Angel eyes', 'Dance away', de John Lennon-cover 'Jealous Guy' en 'Avalon'. Als soloartiest scoorde Ferry in Nederland een grote hit met zijn versies van 'Let's stick together' en 'The price of love'. Naast een uitverkochte show in AFAS Live is hij tevens de hoofdact van Retropop.

De laatste kaarten zijn te koop via www.retropop.nl en Ticketmaster.