Emmen staat veertigste op landelijke cultuurindex van Atlas der Gemeenten

Emmen - Van de vijftig grootste gemeenten in Nederland staat Emmen op een veertigste plaats als het gaat om het cultuuraanbod. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde Atlas voor Gemeenten 2018.

 

 Voor de eerste keer komt deze met een zogeheten cultuurindex. Amsterdam staat op de eerste plek. Van de beoordeelde Noordelijke gemeenten staat Leeuwarden op plaats drie en Groningen op plaats zes.

De steden met het grootste cultuuraanbod zijn zonder uitzondering steden met een monumentale binnenstad die behalve meer erfgoed over het algemeen ook een groter cultureel aanbod in de andere sectoren hebben. Alle nieuwere steden staan juist relatief laag in de ranglijst van de nieuwe cultuurindex. Spijkenisse is hekkensluiter met een vijftigste plek.

Provincie Drenthe tiende

Emmen laat grote steden als Almere: 48e, Zoetermeer en Lelystad achter zich als het gaat om het cultuuraanbod. In de Atlas voor Nederlandse gemeenten is ook een soortgelijke index voor provincies te vinden. De provincie Drenthe is hierin terug te vinden op een tiende plaats nog voor Noord-Brabant en Flevoland. Groningen staat op plek 1 en Friesland op een vierde plaats.

Emmen stond de afgelopen jaren voortduren standaard onderaan het lijstje. Onderzoekers van de Atlas voor gemeenten vergelijken jaarlijks alle Nederlandse gemeenten op uiteelopende punten, zoals wonen, werken, erfgoed en natuuraanbod.