Grittologie
Door Roel Grit

Drèents Liedtiesfestival

Zoals Europa het Eurovisie Songfestival kent, zo kent Drenthe het – veel leukere – Drèents Liedtiesfestival (DLF). Het idee van het DLF is ongeveer hetzelfde als van het songfestival.

Deelnemers zingen een nieuw – in dit geval Drents – “liedtie” en een vakjury bepaalt samen met publiekstemmers wie het beste is. De winnaar wacht eeuwige roem in Drenthe en ontvangt een geldbedrag om een studio-opname te maken van het liedje.

Het DLF wordt voor de zevende keer georganiseerd door stichting REUR (Bert Kamping) en RTV Drenthe. Het festival is al weer voor de derde keer in het Atlas Theater in Emmen. Komende zaterdagavond zendt RTV Drenthe het festival rechtstreek uit op tv. De kijkers kunnen – net als bij het Eurovisie Songfestival – tijdens de uitzending telefonisch stemmen op hun favoriete liedje. RTV Drenthe trekt hierbij alle registers open en maakt er een flitsende uitzending van.

Bij het Eurovisie Songfestival heb je te maken met stukgeoefende optredens van beroepsmuzikanten, maar bij het DLF doen vooral amateurs mee. Sommige deelnemers componeerden hun liedje met sobere gitaarbegeleiding. Nu worden ze ineens ondersteund door een meerkoppige, professionele band. Soms zelfs met achtergrondzang. En dat meteen maar in een theater met meer dan 500 bezoekers en een woud aan tv-camera’s, geluidsapparatuur en toneellampen. Was vorig jaar de kleine zaal van het Atlas Theater nog voldoende, dit jaar zijn de opnames in de prachtige, grote Rabozaal. Voor de meeste deelnemers een overweldigende ervaring. En voor het publiek leuk om mee te maken.

Ik bezoek het festival al vijf jaar, oorspronkelijk als trotse vader van de vaste-pianist-van-de-band, Vincent Grit. Maar zeker ook om te genieten van de enthousiaste deelnemers, de uitstekende kwaliteit van de optredens en de aangename hectiek van tv-opnames.

Dat de gemeente Emmen veel muzikaal talent bezit, blijkt uit de winnaars van de afgelopen drie jaar: Suzanne en Linda Kannegieter (2015) kwamen uit Emmen, Rik Vinke (2016) kwam uit Schoonebeek en Isa Zwart (2017) kwam uit Bargeroosterveld.

Zoals FC Emmen onze gemeente landelijk op de kaart zet, zo zet het Liedtiesfestival ons op de Drentse kaart. Dus in ons nieuwe elan van "trots op Drenthe" en “trots op Emmen”: ga allemaal kijken op zaterdagavond 2 juni om 19.30 uur op tv naar dit sympathieke festival. Op het moment van schrijven kon je zelfs nog enkele kaartjes kopen via de website van het Atlas Theater.