Leerlingen Montessorischool duiken in jeugdjaren opa's en oma's

Emmen - Leerlingen uit de bovenbouw van de Montessorischool in Emmen volgden de afgelopen maanden een bijzonder project. Tijdens vier bijeenkomsten hebben zij zich verdiept in de jeugdjaren van hun oma’s en opa’s.

Er zijn interviews gehouden, spellen gedaan uit vroegere tijden en veel gepraat over hoe ouderen in hun jeugdjaren leefden. Kregen zij snoep, keken zij televisie, hadden ze al een mobiele telefoon en wat aten zij en kregen zij ook zakgeld en zo ja hoeveel?

'Toverlantaarn'

Na afloop van de interviews kwamen leerlingen terug op school en vertelden erover in hun groep. Bijvoorbeeld over de opa die in voormalig Nederlands- Indië was opgegroeid. Zijn kleinzoon had daar nog nooit eerder iets over gehoord. Of over de ‘toverlantaarn’ van de oma van hun moeder. Voor buurtkinderen werden er tekenfilmpjes vertoond. Toen was er immers nog geen televisie. Op een andere bijeenkomst heeft een oma in de klas verteld over haar leven als kind op het platteland.

Slotbijeenkomst

Op de school vindt donderdag 7 juni vanaf 12.30 uur de slotbijeenkomst plaats. Oma’s en opa’s van leerlingen komen dan naar de school om mee te doen aan de activiteiten van toen en van nu. Het programma, dat tot ongeveer 15.15 uur duurt, bevat vier thema’s: binnen-en buitenspellen, hapjes en drankjes en kleding uit grootmoeders tijd.

'Leergaloos'

Journalist en publicist Marscha van Noesel raakte vorig jaar geïnspireerd door het project 'Leergaloos'. Een in Utrecht opgezet project dat senioren als vrijwilligers bij het basisonderwijs betrekt. Zij informeerde bij het basisonderwijs in de wijk Emmermeer of zo’n project ook daar zinvol zou kunnen zijn. Zij kwam met haar plan bij Sedna terecht en de welzijnsorganisatie nam het initiatief mee naar het kernteam Brede School. Na zich wat verdiept te hebben gaf Sedna aan dat het zeer goed is om senioren als vrijwilligers te betrekken bij de school van hun kleinkinderen, maar dan in het kader van Burgerschap. Zo kwam het pilotproject  Oud en Jong dichter bij elkaar op de Montessorischool tot stand.