Grittologie
Door Roel Grit

Bikkelen op de e-bike

Mijn dochter had voor onze gezamenlijke familievakantie voor pa en ma elk een e-bike gehuurd, een elektrische fiets dus. Mijn vrouw en ik zijn beide in de zestig en volgens mijn dochter waait het op Terschelling flink.

Vader (ik dus) lag met een pijnlijke voet op een kussen en was gekluisterd aan zijn stoel: gevangen in het vakantiehuis. Na een paar dagen pijn bonkte mijn voet minder en besloot ik voorzichtig een stukje te gaan e-biken. Direct na het opstappen – e-bike op de hoogste stand – schoot ik ondanks een zere voet de Terschellingse duinen in. Spelend met de elektrische aandrijving en de versnelling kreeg ik het ding onder controle. Schijnbewegingen bleken al genoeg te zijn om de weerstandsloze trappers van de fiets in het rond te bewegen. Zonder moeite reed ik vijfentwintig kilometer per uur, tegen de wind in.

Onlangs vertelde een oudere dame me trots dat ze een goede conditie bezat, want ze had zojuist wel dertig kilometer gefietst, op een e-bike! Voor wie het nog niet wist: elektrisch fietsen heeft maar weinig met fietsen te maken. Sorry, mevrouw! Wel is zo’n e-bike ideaal voor de moeilijken-ter-been, de mensen-met-weinig-conditie en de luien-van-geest-en-lijf.

Je moet echter wel leren omgaan met zo’n elektrische fiets. Vorig jaar sneuvelden er 28 e-bikers in het verkeer. Daarbij komen nog de gebroken armen en heupen, schedelfracturen en ander ongemak. Vooral senioren – onze vroegere bejaarden – hebben ongelukken met hun snelheidsmonster. Bij het opstappen gaat het vaak al mis. Zo’n ding is zwaarder dan een fiets en heeft ook een ander zwaartepunt. Maar ook de hogere snelheid en het geluidloos inhalen op een smal fietspad zorgen voor ellende. Er rijden momenteel zo’n twee miljoen (!) e-bikes rond in Nederland. Als je er zelf één wilt aanschaffen is het slim vooraf off-the-road voorzichtig te oefenen. Of neem een e-bikecursus. Die zijn er echt!

Omdat ik thuis scooter rijd, heb ik op Terschelling mijn e-bike omgeruild voor een snorscooter. De elektrische variant: gemakkelijk te bedienen en… met zo’n geluidloos apparaat mag je zelfs de beschermde duinen in.