Toneelvereniging viert eeuwfeest

Emmen - Toneelvereniging Barger-Oosterveld bestaat honderd jaar. Om het eeuwfeest te vieren, verzorgt de vereniging op donderdag 24 en vrijdag 25 mei twee jubileumvoorstellingen in een grote gezellige feesttent op het evenemententerrein aan de St. Gerardusstraat.

De opvoeringen van de klucht, die is geschreven door regisseur Henk Olijve, vinden plaats tijdens de Feest4Daagse.

De exacte datum van oprichting is nog steeds een klein mysterie. Uit de informatie die boven water is gehaald staat vast dat dhr. H.T. Buiskool, meester van de Openbare School in Barger-Oosterveld, tussen 1910 en 1918 bezig was met het opzetten van een toneelvereniging. Het is onduidelijk wanneer het een officiële vereniging werd, maar alles wijst erop dat dit in het jaar 1918 geweest moet zijn.

Vrouwen en mannen

In honderd jaar is er veel veranderd. Zo mochten in de beginjaren vrouwen geen lid zijn van een toneelvereniging. Tegenwoordig zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke toneelspelers. Elk jaar bezorgen de acteurs het publiek, van jong tot oud, weer een mooie avond.

De toneelavonden zijn altijd zeer populair. Dat heeft waarschijnlijk ook met de keuze van de stukken te maken. Afgelopen jaren zijn er vooral komedies en kluchten, met name van Jon van Eerd, gespeeld waarbij het aankomt op timing en snelheid. Dat wordt door het publiek altijd zeer gewaardeerd.

Kaarten voor de jubileumvoorstellingen zijn verkrijgbaar onder andere Warenhuis Ineke Lubbers en zalencentrum Melody in Barger-Oosterveld, Cigo Angelslo en snackbar de Corner in Klazienaveen.