Treant concentreert kinder- en verloskundige afdelingen in Scheper Ziekenhuis

Emmen – Zorggroep Treant concentreert vanaf dit najaar alle klinische verloskundige en klinisch kindergeneeskunde zorg in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Mensen kunnen daarvoor dus niet meer naar Refaja in Stadskanaal en Bethesda in Hoogeveen.

Op die laatste twee locaties kan men straks nog wel terecht voor poliklinische zorg, dagbehandelingen en voor- en nazorg op de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde.

Treant ziet geen andere weg, aangezien de zorggroep kampt met een structureel tekort aan kinderartsen. Om die reden werden de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde van locatie Scheper in Emmen op 18 december 2017 tijdelijk gesloten. Volgens bestuursvoorzitter Carla van de Wiel zijn er momenteel te weinig krachten om op een verantwoorde manier voor langere tijd op meerdere locaties te kunnen draaien.

Buikpijn

‘Het sluiten van afdelingen is het laatste dat je als bestuurder wil. We ervaren dit als een aderlating van ons zorgaanbod voor de regio. Het is een besluit dat we met buikpijn hebben moeten nemen’, aldus Van de Wiel. Het is volgens haar de enige manier om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven leveren. Nog erger dan het sluiten van afdelingen is het lopen van onverantwoorde risico’s’, stelt ze.

Om er voor te zorgen dat er niet nog meer artsen uitvallen, is er gekozen voor concentratie van zorg in Emmen. De capaciteit van het Scheper Ziekenhuis is volgens de organisatie het grootst en heeft meer faciliteiten. 'Bovendien zijn de gevolgen voor de reistijd van patiënten op deze manier het kleinst.'

Gevolgen personeel

Het besluit is een zogeheten ‘voorgenomen’ besluit. Dit betekent dat het nog wordt voorgelegd aan de ondernemingsraad, cliëntenraad en raad van toezicht. Een definitief besluit volgt naar verwachting deze zomer. Vervolgens wordt gekeken hoe een en ander zo zorgvuldig mogelijk kan worden ingevoerd in het najaar. Welke gevolgen dit heeft voor het personeel is nog niet bekend. 'Voor medewekers is het natuurlijk een verdrietige aangelegenheid, aangezien er afdelingen sluiten.'

Gesprekken met Wilhelmina Ziekenhuis

Treant voert ondertussen ook overleg met het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Onderzocht wordt of er middels een samenwerking een interventieziekenhuis op poten kan worden gezet voor complexe zorg. Volgens Van der Wiel wordt er verder gekeken of de samenwerking tussen Treant en het Wilhelmina Ziekenhuis breder kan worden getrokken.