Jehovah’s Getuigen gaan gesprek met misbruikslachtoffers vooralsnog uit de weg

Emmen - De religieuze organisatie Jehovah’s Getuigen, waarvan het hoofdkantoor zich in Emmen bevindt, is tot nu toe nog steeds niet in gesprek gegaan met slachtoffers van seksueel misbruik. Ondanks dat het aantal meldingen is gestegen tot 276. Dit ondanks eerdere toezeggingen, stelt stichting Reclaimed Voices, dat zich inzet voor de slachtoffers.

Dat meldt het dagblad Trouw.

Inmiddels wordt er al een half jaar getracht om aan te schuiven in Emmen. ‘Dit heeft een groot effect op de slachtoffers die eindelijk naar buiten durfden te treden met hun verhaal’, zegt Frank Huiting, zelf als misbruikslachtoffer actief voor de stichting Reclaimed Voices. ‘Zij zijn boos, weten al tijden niet waar ze aan toe zijn en voelen teleurstelling over het hele proces. Het komt erop neer dat we nog steeds niet gehoord worden.’

Intern rechtssysteem

Ook minister voor rechtsbescherming Sander Dekker heeft het bestuur van de Jehovah’s Getuigen opgedragen in gesprek te gaan. De slachtoffers maken zich ook zorgen over documentatie van misbruikzaken waarover de religieuze organisatie beschikt. Omdat misbruik via een intern rechtssysteem wordt afhandelen, bewaart de organisatie informatie over slachtoffers en daders. Een aantal slachtoffers heeft die documenten opgevraagd, maar tot op heden niet gekregen.

Het bestuur van de Jehovah’s Getuigen wil niet reageren op de aantijgingen van slachtoffers.