Grittologie
Door Roel Grit

Plastic in de soep

Elk jaar smijt de mens meer dan vijf miljoen ton plastic afval in zee. Omdat plastic niet verteert, neemt deze hoeveelheid schrikbarend toe. Zonlicht en waterbeweging versnipperen het tot kleine deeltjes microplastic.

Deze 'plastic soep' kost jaarlijks miljoenen vissen, vogels, zeehonden en dolfijnen het leven. Deze dieren zien het microplastic aan voor voedsel en worden onvruchtbaar of sterven. Het meeste plastic komt in het water in snelgroeiende Aziatische economieën. Afval wordt daar op straat, in de rivier, op het strand of in zee gegooid, omdat de vuilverzameling slecht geregeld is. Door oceaanstromingen drijft er momenteel op de Grote of Stille Oceaan een plastic 'eiland' met ongeveer de omvang van Frankrijk en Spanje samen.

Ik moest daar aan denken toen ik de man rommel zag opruimen langs het fietspad naar de Rietlanden. Deze medewerker van die friettent-met-de-grote-M verzamelde weggegooide verpakkingen, bedrukt met diezelfde M. De bedrijfsleiding van M snapt gelukkig goed dat deze gratis 'wegwerpreclame' slecht wordt gewaardeerd door Emmenaren. Je vraagt je trouwens af: wat bezielt zo’n klant? Kennelijk koopt zo’n aso een milkshake, drinkt hem fietsend op en smijt de beker meedogenloos in de berm. Ik vermoed dat dit onopgevoede jongelui zijn, maar misschien zijn het ook de ouders van diezelfde onopgevoede jongelui. Want dat er ook asociale volwassenen zijn zie je aan de omgekeerde asbakken op de parkeerplaatsen langs de snelweg. Zo ben ikzelf niet opgevoed en mijn kinderen ook niet. Afval houd je bij je en gooi je, eventueel thuis, netjes weg. Ik ben zelfs zo’n 'gek' die al wandelend rondslingerende rommel meeneemt om thuis in de container te mikken.

Plastic uit Emmen zal vanwege de afstand tot zee niet bijdragen aan de plastic oceaansoep, maar ’s winters met bladerloze planten zie je het wel overal liggen. Wat dat betreft is het prettig dat het weer voorjaar is. De voorjaarsblaadjes onttrekken het aanwezige afval aan het zicht. Maar plastic verteert niet: volgende winter ligt diezelfde troep er nog steeds, aangevuld met de rommel van komende zomer.

Laten we ons nou gewoon netjes gedragen: geen rotzooi op straat! En ook al heb je het zelf niet weggegooid, ruim eens wat zwerfvuil op. Immers, goed voorbeeld doet goed volgen!

Weblog: www.grittologie.nl.