Music In Da House
Door Koos Heeres

Nightmares on Wax is terug met achtste album 'Shape The Future'

Nightmares on Wax is het langst van alle artiesten verbonden aan Warp Records. Al bijna dertig jaar maakt het Engelse duo, bestaande uit George Evelyn en Robin Taylor-Firth, onweerstaanbare triphop. Eerder dit jaar verscheen hun achtste album 'Shape The Future', uiteraard weer op Warp.

Na een 12 inch op een eigen label debuteerde Nightmares on Wax in 1989 met de single 'Dextrous' op het pas gestarte Warp-label, dat ook al bijna dertig jaar aan de top staat in de electronische muziek. Met triphop had hun muziek in die tijd nog niet zoveel te maken, het was vooral techno en house wat de klok sloeg. Dat geldt ook voor de tweede single 'Aftermath', die al snel een klassieker werd.

De 'intelligence dance music', waarmee Warp zijn naam heeft gevestigd, was in de begintijd nog ver te zoeken. Acts als Tricky Disco, Forgemasters en Sweet Exorcist - beide projecten van Richard H. Kirk van Cabaret Voltaire - en dus ook Nightmares on Wax, brachten redelijk simpele, maar o zo leuke housenummers uit. Het was nog de tijd voordat bijvoorbeeld Aphex Twin en Autechre bij Warp betrokken raakten.

In 1991 volgden de single 'A Case Of Funk' en het debuutalbum 'A Word Of Science'. Met name 'Nights Interlude' van deze plaat is een grote klassieker geworden. Je vindt dit relaxte nummer op vele dance-compilaties, zoals bijvoorbeeld de 'Cafe Del Mar' serie. De muziek verschoof dan ook snel op naar toegankelijke triphop en lounge.

Smokers Delight

Dat is al te goed te horen op de singles 'Set Me Free' en 'Happiness' uit 1992. Drie jaar later verscheen 'Smokers Delight', waarop triphop de boventoon voert. Zelden zo'n relaxte, zomerse plaat gehoord! En dat geldt ook zeker voor de EP 'Still Smokin', waarop remixen van onder andere 'Stars' te vinden zijn.

De lijn van 'Smokers Delight' wordt verder doorgetrokken op de derde plaat 'Carboot Soul', die nog iets commercieler is. De singles 'Finer' en 'Les Nuits', ook te vinden op diverse dance-compilaties, zijn de hoogtepunten van 'Carboot Soul'.

Vervolgens kwam Nightmares on Wax met de albums 'Mind Elevation' (2002) en 'In A Space Outta Sound' (2006). Vernieuwend zijn de platen allerminst, maar het blijft gewoon ontzettend prettige muziek om naar te luisteren. En dat geldt ook voor 'Thought So...' uit 2008.

Vijf jaar later verscheen het album 'Feelin' Good'. De recensent van muziekmagazine OOR vroeg zich bij 'Feelin' Good' af of dit nog het Warp-stempel mag dragen. Vergeleken bij de vernieuwende electronische muziek van bijvoorbeeld Boards Of Canada, Aphex Twin en Autechre is Nightmares on Wax een vreemde eend in de bijt geworden bij Warp, maar enige variatie is toch ook niet verkeerd.

Om het 25-jarig bestaan van Nightmares on Wax te vieren, bracht Warp in 2014 de compilatie 'N.O.W. Is The Time' uit. De twee schijfjes geven een uitstekend overzicht van het werk van deze unieke danceformatie. En nu is er dus 'Shape The Future', dat weer zo heerlijk relaxed klinkt.

George Evelyn, ook bekend als DJ E.A.S.E., runde tussen 2005 en 2010 het label Wax On. Daarop verschenen een groot aantal 12 inches en enkele interessante compilaties. Een aanrader is de compilatie 'Wax Da Beach', in 2011 verschenen op het prestigieuze dancelabel Ministry Of Sound. Daarop mixt Evelyn onder andere muziek van Erykah Badu, George Duke, Loose Ends en zelfs Shirley Bassey. Trouwens, op zaterdag 10 november staat Nightmares on Wax in de Melkweg in Amsterdam.