Grittologie
Door Roel Grit

Alles gaat over

Tijdens het ouder worden krijg je allerlei ongemakken. Je hebt zomaar een vervelend griepje, een hardnekkige verkoudheid of een verdwaalde koortslip. Je snijdt je tijdens het kokkerellen eens flink in je vinger of knipt je nagel net iets te ver af.

Ja, een mens lijdt wat af! Toen ik nog (te) fanatiek hard liep, verzwikte ik mijn voet geregeld. In mijn enthousiasme liep ik zelfs twee keer een meniscus in mijn knie stuk: ik houd niet van half werk. Wie zei er ook al weer dat sporten gezond is?

Ooit belandde ik fietsend op een spekgladde, besneeuwde straat met mijn ribbenkast op de stoeprand. Als ervaringsdeskundige raad ik iedereen gekneusde ribben ten zeerste af. En als je ze dan toch hebt, kijk niet per ongeluk naar een comedyzender. Want lachen is het laatste wat je wilt. Onder het gebruik van stevige pijnstillers ging het uiteindelijk vanzelf weer over.

Ook merkwaardige, ouderwetse klinkende ziektes ontliep ik niet. Zo had ik ooit spit (akelige rugpijn) en jicht (pijnlijke kristallen in mijn voetgewricht). Zelfs aan gordelroos ontsnapte ik niet. Met deze kiespijnachtige pijn rond mijn middel ging ik naar mijn huisarts. ‘Je hebt gordelroos, een virusinfectie’, sprak de medicus en gaf me zinkzalf. ‘Deze zalf helpt niet, maar je kunt het er wel opsmeren.’ Na deze dokterslogica ging het uiteindelijk vanzelf weer over. Nee, ik ga niet zo heel snel naar een arts.

Onlangs had ik ineens een grote, met vocht gevulde, eivormige en pijnloze bult op mijn elleboog. Toch wel benieuwd wat het was, ontmoette ik ‘toevallig’ mijn buurman met het nobele beroep van huisarts. Ik toonde mijn elleboog en vroeg quasi-onnozel: ‘Moet ik hiermee naar de huisarts, Coen?’ Hij moest lachen: ‘Voor een hbo-docent heb je een toepasselijke aandoening: een studentenelleboog! Tijdens het blokken voor een tentamen zet een student zijn ellebogen stevig op tafel om zijn vermoeide studiehoofd te ondersteunen. Gevolg hiervan is een geïrriteerde of ontstoken slijmbeurs die veel vocht produceert. Zo’n studentenelleboog kan erg pijnlijk zijn, maar meestal gaat het vanzelf weer over.’

Als ik het niet dacht… Uiteindelijk gaat álles vanzelf over!