Emmen beleeft allereerste Emmer- en Dweilfestival

Emmen – Een festival voor dweilorkesten in Emmen. Waarom niet, dachten ze bij het Emmer dweilorkest Dinges. Op 27 mei gaat in Emmen tijdens het carnavaleske muziekfestijn het dak er af.

Dinges bestaat viert dit jaar haar tienjarig jubileum en wilde daar eens op een bijzonder manier bij stilstaan. Via de Stichting Ondernemersfonds Emmen Centrum (SOFEC), vond de dweilfestivalcommissie enthousiast aansluiting om op een koopzondag in het centrum van Emmen het festival te organiseren. De voorkeur lag op aanvankelijk september, maar na zorgvuldige afweging er gekozen voor de laatste zondag in mei.

Vijf podia

Dweilorkest, dweilen, Emmen… de naam Emmer & Dweilfestival was snel gevonden. Bij een eerste succesvolle editie krijgt het feestje een vervolg. In totaal komen er vijf podia in het centrum van Emmen, waar van 13:00 tot 17:00 uur doorlopend muziek wordt gemaakt, mogelijk aangevuld met een tweetal dweilpunten waar af en toe spontaan optredens plaatsvinden. De orkesten staan op het Marktplein, het Noorderplein, de oostzijde van de Grote Kerk, de Matissepassage en het Raadhuisplein. 

Nogal een opgave

De muzikale opening gaat gebeuren op het Marktplein en wel om 12.30 uur. Een daverende finale sluit het festival af om 17.15 uur. Daarvoor zijn 15 tot 17 dweilorkesten nodig, met in totaal 300 tot 350 blazers en slagwerkers, met minimaal 50 vrijwilligers om het evenement in goede banen te leiden.

Nogal een opgave voor een verjaardagsfeestje…maar Dinges heeft het voor elkaar gekregen.