Coalitiepartijen en PVV lijken er met de winst vandoor te gaan

Emmen – De regerende partijen Wakker Emmen , CDA en PvdA lijken samen met nieuwkomer PVV er met de meeste zetels vandoor te gaan. Dat is de indruk die werd gewekt tijdens de NOS-exitpolls van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Emmen.

De exitpolls van de NOS komen over het algemeen dichtbij de uiteindelijke uitslag, die later bekend wordt. Het vertrouwen in de coalitiepartijen lijkt niet getaand te zijn. Wakker Emmen zou 4 zetels verliezen en houdt er 11 over. PvdA en CDA behouden respectievelijk zes en vijf zetels. De PVV komt beslagen ten ijs met 4 zetels. Maar de drie partijen zouden op dezelfde koers voor de komende vier jaar doorgaan, op basis van deze cijfers. Ze behouden met 22 zetels hun meerderheid. In de gemeenteraad is ruimte voor 39 raadsleden.

Tijdens deze verkiezingen deden er maar liefst drie ouderenpartijen mee: DOP, Seniorenbelang Noord en 50 Plus. De vorige twee partijen zaten elk met respectievelijk een en twee zetels in de raad. De kiezer lijkt ze echter geen tweede kans te gunnen. Voorlopig lijkt het er op dat ze niet terugkeren. Nieuwkomer 50 Plus stevent af op een zetel.

De SP pakte ook winst en lijkt met drie zetels in de raad te komen. Voor VVD (2 zetels), LEF! (2 zetels), ChristenUnie (2 zetels) en GroenLinks (1 zetel) verandert er niets. D66 verliest een zetel in dit scenario.

Wakker Emmen

René van der Weide (Wakker Emmen) is blij met de voorlopige cijfers. 'We hebben in ieder geval dubbele cijfers. Daar kunnen we het verschil mee maken. Maar het zijn voorlopige cijfers.' Kennelijk is de partij niet afgerekend op de windmolens. 'Ik heb al vaker gezegd dat we geen partij van enkel windmolens zijn. Maar ik denk wel dat we in dorpen waar de kwetsie vooral heeft gespeeld, Emmer-Compascuum, Barger-Compascuum en Nieuw-Weerdinge, aan support hebben ingeboet.'

PVV

Of hij meer zetels had verwacht? Tom Kuilder (PVV) stelt zich pragmatisch op. 'We hebben ontzettend veel aannames gemaakt. Het was dringen met 14 partijen.' Maar voorlopig is hij tevreden zegt hij. 'Hier wordt vanavond nog wel een glaasje op gedronken.'

PvdA en CDA

Raymond Wanders hield bij het bekendmaken van de exitpolls zijn hart vast. 'In 2014 hebben we ook al moeten inleveren. Het ziet er nu naar uit dat het stabiel blijft.' Tot  dusver dus tevredenheid. Datzelfde geldt voor CDA-collega Auke Oldenbeuving. HIj wist ook niet precies wat hij kon verwachten. 'Maar ik zie nu dat de drie collegepartijen de grootste gaan blijven.'

Ouderenpartijen

'Het ziet er niet goed uit', aldus Ton Schoo van de Drentse Ouderen Partij (DOP). Zijn partij dreigt uit het college te verdwijnen. Hoe dat komt? 'Er deden teveel ouderenpartijen mee.' Schoo heeft nog geprobeerd om het op een dealtje te gooien met 50 Plus. Maar dat ketste af. 'Die wilden volgens mij liever dat we niet meededen.' Schoo zegt desondanks de cijfers hoop te houden.

'Wij zijn heel erg verbaasd'  constateert lijsttrekker Bé Hoeksema van Senioren Belang Noord na het bekend worden van de exitpoll. De partij lijkt haar beide zetels kwijt te raken. 'We hebben wel 20.000 flyers uitgedeeld en hebben tijdens gesprekken op straat veel positieve reacties gekregen. Ik snap dit dus niet. Misschien vond de kiezer drie ouderenpartijen teveel van het goede' vraagt Hoeksema zich hardop af.

Jan Fonhof van 50 Plus is positief gestemd over de voorlopige uitslag. 'Maar we rekenden eigenlijk op twee zetels.' Hij is wel enigszins verbaasd dat zijn collega seniorenpartijen buiten de boot lijken te vallen. 'Maar als 50 Plus hebben we een landelijke organisatie achter ons staan. We kunnen makkelijk opschalen naar provinciaal en landelijk niveau. Ik denk dat dat voor de kiezer een verschil heeft gemaakt', beredeneert hij het positieve uitzicht.

ChristenUnie

De twee zetels van de ChristenUnie zijn veiliggesteld, verwacht lijsttrekker en fractievoorzitter Henk Huttinga van de ChristenUnie. 'Het lijkt erop dat we zelfs iets gegroeid zijn', rekent hij snel even uit. Dit is opvallend voor de partij die qua achterban op hooguit 1 zetel kan rekenen. 'We hopen altijd op een op een sympathiezetel en gelukkig lijkt die hoop niet ongegrond' aldus Huttinga.

VVD

Bij de VVD staat het gezicht van Johan Scheltens niet op onweer, maar hij had er wel meer van veracht. De fractie heeft twee zetels en daar lijkt het bij te blijven. Toch hoopt Scheltens stiekem op eentje extra. 'In dat geval maken we een kans op aan te schuiven bij de coalitieonderhandelingen.'

GroenLinks

De fractie van GroenLinks houdt het waarschijnlijk bij een zetel, maar Bernadette van der Woude blijft positief. 'Qua percentage zijn we wel gegroeid.' De gehoopte extra zetel lijkt echter aan hun neus voorbij te gaan. 'Ik denk dat we veel concurrentie hebben van nieuwkomer SP.'

SP

Wim Moinat kan de glimlach die om zijn lippen zweeft nauwelijks van zijn gezicht krijgen. 'Zoals het er nu uitziet, drie zetels. Het doel was eigenlijk vier. Als Wakker Emmen wat meer verloren had, dan hadden we het wel gered.' Mocht de SP aanschuiven aan de onderhandelingstafel, dan stellen de socialisten wel eisen. 'We gaan er niet zitten als vulling.'

D66

Carmen Hoogeveen had stiekem gehoopt op meer dan de twee zetels waar de sociaal-liberalen nu op af lijken te koersen. 'De landelijke ontwikkelingen zullen ons parten hebben gespeeld.' Ze doelt daarbij op de steun van de landelijke fractie voor het afschaffen van het raadgevens referendum.

LEF!

Jenneke Ensink, de nummer twee van LEF! baalt zwaar van de voorlopige uitslag. De partij blijft op twee zetels staan terwijl er zeker vier zetels verwacht waren. 'Emmen is nog niet klaar voor LEF! of andersom' analyseert Ensink de uitslag. Desondanks blijft ze hopen op een verrassing. 'Niet alle stemmen zijn geteld dus het blijft afwachten'aldus het LEF! raadslid.