Grittologie
Door Roel Grit

Winkelgekrijs

Mijn vrouw en ik doen zaterdags de boodschappen voor de hele week. Dat levert altijd weer een flinke kar met boodschappen op, zeker als er een visite op komst is. Het was mijn beurt weer die week. In de winkel trok een hevig krijsend jochie van een jaar of vier mijn aandacht.

Hij wilde persé in het kinderwinkelwagentje zitten. Zijn vader vond dat geen goed idee, waarschijnlijk omdat zo'n klein karretje stuk kan. De standvastige vader werd luidkeels door het kind gechanteerd, maar pa hield moedig stand. 'Goed zo', dacht ik vol respect, 'dat is opvoeding! Nee is nee!'

Een kind dat blèrend zijn zin wil doordrammen, moet je niet zijn zin geven. Zo’n klein mensje leert snel: eenmaal toegeven en je bent de volgende keer geheid weer slachtoffer van zijn huilterreur. Ik deed verder mijn boodschappen en hoorde het kind nog lang tekeer gaan.

Op enig moment realiseerde ik me dat het stil was: het jochie had het kennelijk opgegeven. Op het zelfde moment zag ik het kind met zijn vader voorbij komen. Met een triomfantelijke grijns zat het manneke toch in het karretje. Gebogen sjokte pa er achteraan en duwde het karretje met de dwingeland er in verslagen voor zich uit. Vaderlief was letterlijk en figuurlijk door zijn knieën gegaan. Ik begon een hekel aan het kind te ontwikkelen, maar realiseerde me dat zijn gedrag feitelijk de schuld van zijn pa was. Als je een kind iets verbiedt, moet je je daar zelf ook aan houden. Anders kun je beter direct toestemmen, want zo’n machtsstrijd met je kind kun je maar beter winnen. Als huilen helpt, is pa bij de volgende confrontatie weer de pineut. Of… hij neemt het jochie helemaal niet meer mee naar de winkel. En dan zijn er alleen maar verliezers.

Opvoeden is best moeilijk. Zelfs hondenbezitters weten dat!