Stichting Begeleid Wonen Drenthe mag nog even blijven op het Waanderveld

Emmen – De stichting Begeleid Wonen Drenthe is voorlopig verlost van dwangsommen met een hoogte van 75.000 euro. De Raad van State schorste die maandag in een spoedprocedure die door de stichting was aangespannen.

De Raad vindt het belang van de gemeente Emmen om een einde te maken aan de volgens haar illegale situatie, niet opwegen tegen het belang van de stichting. Op dit moment wonen twee jongeren met een beperking in de bedrijfswoning van het pand aan de Waanderweg. Die zouden meteen op straat komen te staan als de leiding van de stichting zware boetes wil voorkomen.

De druk is nu voorlopig van de ketel. De Raad van State behandelt de zaak in een vervolgzitting binnen enkele maanden. Intussen heeft de stichting twee alternatieve locaties voor de opvang aan de gemeente voorgelegd. Dat was voor de gemeente eerder al een voorwaarde om uitstel te geven.

De Raad vindt het belang van een buurvrouw van het pand ook minder zwaar wegen dan de belangen van de jongeren. Overlastgevende activiteiten waren al eerder gestaakt en het pand wordt overdag alleen gebruikt tussen negen uur ’s morgens en drie uur ’s middags. Dat vindt de Raad aanvaardbaar op een locatie op een bedrijventerrein.