Stichting wil jaarlijks tot 50.000 euro steken in Rensenpark

Emmen – De Stichting Jaap en Aleid Rensen (JAR) gaat jaarlijks 50.000 euro investeren in het Rensenpark. Het geld is bedoeld om culturele en educatieve initiatieven binnen het terrein van de voormalige dierentuin deels te bekostigen.

Dit jaar wordt daar een begin mee gemaakt door middel van een prijsvraag.

De stichting bestaat uit Dorine Rensen, notaris Bean Schukken en Wimjoost Licht, die in de jaren tachtig en negentig werkzaam is geweest als het voormalig hoofd ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling van de gemeente Emmen.

De stichting ontstond in 1990 het Noorder Dierenpark de toenmalige Nieuwsblad van het Noordenprijs in de wacht sleepte: een bedrag van 25.000 gulden. Directeursechtpaar Jaap en Aleid Rensen besloot het geld onder te brengen in een apart fonds en te investeren in het park. Dankzij giften, legaten en schenkingen van Emmenaren en liefhebbers van de Emmer zoo bleef het potje door de jaren heen goed gevuld. De inhoud liep op het hoogtepunt tegen een miljoen gulden aan.

Na het verdwijnen van het dierenpark uit het Emmer stadshart in 2015, bleek dat er nog ongeveer zes ton te vergeven viel. De resterende fondsen wil de stichting gaan besteden aan de herontwikkeling van het park.

Stadstuin

Het startschot voor deze financiële injectie wordt in april gegeven met het uitschrijven van een prijsvraag, aldus stichtingsvoorzitter Licht. ‘Dat doen we in samenwerking met de gemeente Emmen, de grondbezitter. We willen voor de zomer los kunnen gaan.’ Iedereen met een goed idee of een passend initiatief, mag dit kenbaar maken bij de stichting. Vooropgesteld dat het aansluit op de gedachte van het Rensenpark als culturele en innovatieve hotspot.

Licht geeft daarbij een aantal voorbeelden. ‘Om maar iets te noemen: denk aan een kunstzinnig vormgegeven insectenhotel, een stadstuin met eetbare planten, fraaie verlichting of een belevingsroute voor kinderen.’

Not done

Licht beaamt dat het gaat om projecten van een relatief bescheiden schaal. ‘Een enorm gebouw of een groots opgezet popconcert zijn not done. In dat geval is de bankrekening in een keer leeg en dat is niet de bedoeling. We willen de beschikbare middelen over meerdere jaren kunnen uitsmeren.’

Prijzengeld

Vanaf dit voorjaar, waarschijnlijk april, kunnen ideeën worden aangeleverd. Voor de inzendingen ligt prijzengeld klaar. De eerste prijs is 3000 euro, de tweede 2000 en de derde plaats strijkt 1000 euro op. Eventuele eervolle vermeldingen mogen ook rekenen op een bijdrage. De eerste prijs maakt bovendien kans op een maximale bijdrage van 40.000 euro van de stichting JAR. ‘De gemeente Emmen heeft toegezegd de bijdrage van de stichting te willen verdubbelen. Het is de bedoeling het winnende idee in jet laatste kwart van dit jaar te verwezenlijken.’

Volgens Licht is het overigens niet de bedoeling dat de stichting na tien jaar ‘rood’ staat. ‘Wij gaan ons best doen om weer giften binnen te halen, zodat wij nog vele jaren kunnen bijdragen aan het verfraaien van het park.’

Op een later tijdstip worden alle voorwaarden voor inzending bekend gemaakt. Kijk voor meer informatie ook op http://stichtingjar.nl/.