Begeleid Wonen Drenthe eist schorsing dwangsom

Emmen / Den Haag - Een dwangsom van maximaal 75.000 euro moet voorlopig van tafel. Dat eisten Erik en Diana van Wieren, de bedrijfsvoerders van een opvang voor jongeren met een beperking in Emmen, woensdag bij de Raad van State.

Hun stichting Begeleid Wonen Drenthe moet van de gemeente vertrekken van de Waanderweg, omdat de activiteiten en de bewoning niet zijn toegestaan volgens het geldende bestemmingsplan. De stichting bestrijdt dit.

Los van de bewoning door twee cliënten van de bedrijfswoning, is het nog maar de vraag of de activiteiten op die plek verboden zijn. De Raad van State moet daarvoor diep in de regels van het bestemmingsplan duiken. Daarnaast moet de Raad beslissen over de dwangsom.

Zodra de Raad uitspraak heeft gedaan, moet de stichting binnen twee weken zijn vertrokken. Tenzij de Raad beslist dat die termijn wel erg kort is of als de uitkomst is dat de stichting mag doorgaan met zijn activiteiten.

Volgens een woordvoerster van de gemeente kan er wel worden bekeken welke activiteiten kunnen worden toegelaten met een afwijking van het bestemmingsplan. Maar de bewoning van de bedrijfswoning moet zonder meer worden gestaakt.

De advocate van de stichting verwijt de gemeente mooie woorden, maar weinig gevoel voor de zorgplicht die gemeenten ook hebben. 'De gemeente blijft lijdzaam zitten wachten op initiatieven van onze kant', zegt de advocate.

Intussen wordt wel het mes op de keel gezet. Over uitstel van de dwangsom valt niet te praten. Volgens de gemeentewoordvoerster is dat niet aan de orde, omdat een buurvrouw heeft geklaagd over overlast. De gemeente moet dus wat doen. Maar de advocate klaagde bij de Raad dat de gemeente juist niet optreedt bij andere overtredingen van het bestemmingsplan op hetzelfde bedrijventerrein.

Ook bij de overlast zet de advocate een vraagteken. De buurvrouw woont in een bedrijfswoning en daarvoor geldt al minder bescherming tegen overlast dan bij een burgerwoning in een woonwijk. Het bestemmingsplan laat volgens haar ook een timmerfabriek toe, maar de gemeente verbiedt het maken van meubels door de cliënten van de stichting.

De uitspraak volgt over enkele weken.