Grittologie
Door Roel Grit

Waarom zou je raadslid willen worden?

Over een dag of tien mag je voor de gemeenteraad stemmen. Emmen heeft 39 gemeenteraadszetels te vergeven en de belangstelling lijkt groot. Er doen deze keer wel veertien politieke partijen mee met samen 215 kiesbare burgers. Maar waarom zou je eigenlijk gemeenteraadslid willen worden?

Houd je soms van vergaderen? Dan kom je flink aan je trekken. De gemeenteraad vergadert twintig keer per jaar, maar daarnaast heb je nog commissievergaderingen en natuurlijk de nodige bijeenkomsten met burgers, belangengroepen en je eigen partij.

Of wil je in de raad omdat je graag ambtelijke stukken leest en op de hoogte bent? Alleen al de jaarlijkse financiële begroting telt een kleine tweehonderd pagina’s. Alle raadsstukken lezen en vergaderingen voorbereiden kost een serieus gemeenteraadslid enkele dagen per week.

Of ben je uit op macht? Macht is waar politiek over gaat. Als gemeenteraadslid beslis je mee over een jaarbegroting van zo’n 400 miljoen euro! Of wil je als gemeenteraadslid opkomen voor ouderen? Of juist voor jongeren? Dat kan allemaal in de politiek: leeftijdsdiscriminatie mag daar gewoon.

Of wil je wel - of juist geen - windmolens, maar zeker niet in jouw achtertuin? Of wil jouw partij moslima’s hun wekelijkse vrouwenzwemuurtje in het Aquarenabad ontnemen? ‘Want ze moeten zich maar aanpassen aan ons’. Of wil je dat het fietspad of de straat naar jouw buurt wordt verbreed? Of wil je bij de Emmer elite behoren, sta je graag in de belangstelling en is je toekomstig raadslidmaatschap een vorm van ijdelheid?

Of wil je in de gemeenteraad om een deel van je inkomen te verwerven? Omdat Emmen met 100.000+ inwoners bij de grote steden hoort, ontvangt een gemeenteraadslid maandelijks netto zo’n 1000 euro (bruto ruim 1600 euro). Dat bedrag is voor een zwaargewicht misschien niet spectaculair, maar is voor een onzichtbaar raadslid toch ‘mooi meegenomen’.

Maar welke motieven een aanstormend raadslid ook heeft, ik ga zoals altijd weer stemmen. De enige keer dat ik niet gestemd heb, was bij dat idiote Oekraïnereferendum. Gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezing is er ook een referendum, het laatste. Ondanks mijn principiële bezwaren tegen referenda, doe ik hieraan toch mee… omdat mijn privacy me lief is. Ik heb niets te verbergen, maar wil niet dat iemand dat weet.

www.grittologie.nl