PvdA-lijsttrekker Raymond Wanders: ‘Ik reken op twee zetels winst’

Emmen - Zijn partij eindigt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart op acht zetels en boekt daarmee twee zetels winst. PvdA-lijsttrekker Raymond Wanders treedt voor de tweede keer aan als lijstrekker en heeft oprecht vertrouwen in een goede verkiezingsafloop voor zijn partij.

‘Ik denk dat de kiezer ons beloont voor vier jaar goed en betrouwbaar bestuur. Emmen staat er goed voor. Er zitten minder mensen in de bijstand. De leegstand wordt actief bestreden en de sportfaciliteiten zijn op orde gehouden.’

Strijdvaardig

De sociaaldemocraat is strijdvaardig en heeft duidelijk zin in de verkiezingscampagne, die in alle hevigheid is losgebarsten. Aan een voorspelling waagt hij zich niet, want In tegenstelling tot vier jaar geleden is er geen gedoodverfde winnaar. ‘In 2014 wist iedereen dat Wakker Emmen zou gaan winnen. De vraag was alleen hoe groot hun meerderheid werd. Als PvdA hebben we toen intensief campagne gevoerd. Zelfs op de verkiezingsdag gingen we nog door. Toch voelde je dat het mis zou gaan. Ik heb na het laatste campagnewerk een beetje moedeloos de PvdA stickers van de auto gehaald en de wagen gewassen’ kijkt de lijsttrekker terug.

'Dit jaar gaan we opnieuw tot het laatste moment door. Niet om de kiezer te verleiden met mooie beloften. Wij kijken verder dan vier jaar. Ons motto is om Emmen financieel en economisch gezond over te dragen aan de generatie na ons. ‘

Canvassen geschrapt

Voor Wanders is het te hopen dat de kiezer openstaat voor zijn boodschap. Die wordt in 2018 trouwens niet meer huis aan huis verkondigd. Dit zogeheten canvassen is afgeschaft. Het werkt volgens de lijstrekker alleen met veel mensen. Laat menskracht nou juist ontbreken bij de Emmer sociaaldemocraten.  ‘Geen ramp hoor. We gaan gewoon op een andere manier met de kiezer in gesprek.

De sportinstuif in de gloednieuwe sporthal Emmermeer was daar een voorbeeld van. Kinderen konden zich lekker uitleven terwijl de politici het gesprek met de ouders opzochten.  ‘Wij hebben keihard geknokt voor de komst van die hal en daar zijn we het meest trots op.’ Dit soort bijeenkomsten worden de komende weken vaker door de PvdA georganiseerd.

Geen toverboek

Wanders heeft duidelijk lol in de campagne. ‘Wij willen de komende vier jaar nog meer mensen uit de bijstand krijgen. De economie groeit dus de mogelijkheden zijn groter dan ooit. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we zorgen dat het onderwijs aansluit op de arbeidsmarkt. Dat we op alle bedrijventerreinen supersnel internet hebben. Dat de A37 niet dichtslibt. Die weg wordt steeds drukker. In de nabije toekomst is ook de Duitse kant vierbaans en krijgen we een nog grote groei van vrachtverkeer. Het klinkt allemaal misschien niet zo concreet, maar dat is logisch. Een verkiezingsprogramma is geen toverboek.'

'Veel dingen moeten uitgezocht worden. Dat is niet erg. Het gaat om de richting die je kiest. De PvdA van 2018 wil Emmen in goede staat overdragen aan toekomstige generaties. Belangrijk is dat er niet alleen banen op hbo-niveau komen, maar ook voor mbo’s. Emmen moet plannen maken hoe de werkgelegenheid versterkt kan worden en leefbaar kan houden.

Kritiek

De campagne kreeg vier jaar geleden forse kritiek vanuit het partijbestuur. De PvdA zou niet zichtbaar genoeg geweest zijn en moest op dat gebied een voorbeeld nemen aan Wakker Emmen. ’Ik kon niets met die opmerkingen’, kijkt Wanders terug. ‘Wij waren overal. Van Klazienaveen tot de Rietlanden. Wakker Emmen viel gewoon meer op met hun jassen en billboards. Ze hadden meer geld tot hun beschikking.’ Dat in de campagne de PvdA door Wakker Emmen als de grote boeman werd afgeschilderd, was voor Wanders geen probleem. ´Dat hoort bij de politiek. Hard op inhoud, zacht op de relaties´ zeg ik altijd.  

Wakker Emmen was in campagnetijd een soort tegenpartij. Daarna moest Emmen wel bestuurd worden. Wij hebben verantwoordelijkheid genomen, terwijl dat bepaald niet vanzelfsprekend was. Ik moet eerlijk zeggen dat er de afgelopen vier jaar prima samengewerkt is met de partij van René van der Weide.’