Gemeenten willen niet om tafel: oud-medewerkers CQ alsnog naar de rechter

Emmen/Coevorden – Helemaal verrast zijn ze niet, maar teleurgesteld des te meer: de 40 oud-medewerkers van het in 2014 opgeheven kunstencentrum CQ.

Eind januari stelden zij de gemeenten Emmen en Coevorden een ultimatum: tref een financiële regeling met de voormalige personeelsleden of de voormalige docenten stappen alsnog naar de rechter om 5,5 miljoen euro aan ontslagvergoedingen te eisen. De beide overheden kregen twee weken bedenktijd, maar gingen niet in op het aanbod. Emmen wees een gesprek af en Coevorden liet helemaal niets van zich horen. Beide overheden hadden tot vrijdag 17.00 uur de tijd om te reageren.

Grove fouten

Jurist Mark Gerrits van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, die samen met de FNV Kunstenbond de voormalige CQ’ers bijstaat, vindt het uitblijven van enige reactie bijzonder spijtig. ‘Uiteraard betekent dit niet dat onze zaak stil ligt. Men steekt kennelijk liever de kop in het zand en zet waarschijnlijk in op traineren en saboteren, is mijn conclusie.’ De dagvaarding gaat daarom alsnog op de post richting de rechter. Daar blijft het hoogstwaarschijnlijk niet bij. Er wordt contact gezocht met curator Jeroen Sprangers, indertijd behept met het afhandelen van het faillissement van CQ, voor het  versturen van een tweede dagvaarding van zijn hand vanwege onrechtmatig handelen. Hij vroeg de gemeente Emmen in 2014 om opheldering over de afhandeling van het failliet verklaarde kunstencentrum. In een brief stelde hij dat beide overheden ‘grove juridische fouten’ hadden gemaakt.

Lege handen

Volgens de groep oud-medewerkers is er sprake van fraude bij het faillissement van het kunstencentrum, toen als organisatie verbonden aan de gemeenten. Emmen en Coevorden zouden volgens hen doelbewust hebben aangestuurd op een voortijdig einde van het centrum. Tegen beide gemeenten is daarom in januari vorig jaar aangifte gedaan. In 2013 bevond het kunstencentrum zich diep in de schulden. De gemeente stelde volgens de oud-medewerkers voor, om de schuld om te zetten in een hypotheek op het CQ-gebouw in Emmen en daar een 25-jarige lening tegen over te plaatsen. Onderdeel van de deal was het aanvaarden van uitgeklede cao-voorwaarden, waarbij het personeel het moest stellen zonder doorbetaling van loon, uitkeringen en begeleidingstrajecten naar nieuw werk. Toen het faillissement zich niet veel later alsnog voltrok, stonden zij met lege handen op straat.

Garantieverklaringen

De groep oud-medewerkers beroept zich op het standpunt dat het kunstencentrum, toen onderdeel van de gemeentelijke organisatie, domweg niet failliet kon gaan, omdat beide gemeenten zich hoofdelijk verantwoordelijk hebben gesteld voor tekorten in de exploitatie.
De CQ’ers beroepen zich daarbij op twee door Emmen en Coevorden afgegeven garantieverklaringen.

Achter de schermen

Een plan voor een  doorstart voor het voltallige personeel, destijds gemaakt  door een aantal docenten en onderwijsondersteunend personeelsleden onder leiding van oud-directeur Bertus Beltman, werd in 2014 door gemeenten volkomen genegeerd, stellen Rosita Sikking-Reeberg en Erik van der Weerd, beide behorende tot de groep vertegenwoordigers van CQ. ‘We begrijpen achteraf wel waarom. Achter de schermen werd ruim voor het faillissement een afspraak gemaakt met leden van het oud management, opdat deze na het faillissement met enkele door hen zelf gekozen personeelsleden een doorstart kon maken in de door hen haastig opgerichte Kunstbeweging.’

Volstrekt onduidelijk

Na het faillissement ontving deze nieuwe stichting een subsidie, welke inmiddels ruim 800.000 euro  per jaar bedraagt, aldus het duo. ‘Het is ons volstrekt duidelijk dat deze hele gang van zaken van meet af aan  de bedoeling is geweest. Gelukkig zijn we niet allemaal ingegaan op het voorstel om als zzp’er aan de slag te gaan, zoals ons destijds werd voorgesteld. Dan hadden we helemaal nergens meer op kunnen beroepen.’

Reactie gemeente Coevorden

De inhoud van de dagvaardingen worden op een later moment publiekelijk bekend gemaakt. De gang naar de rechter wordt op 18 april gemaakt.

De gemeente Coevorden laat weten dat zij wel degelijk hebben gereageerd. 'Onze advocaat heeft namelijk richting curator en de advocaat van CQ aangegeven dat we graag meer tijd willen om de dagvaarding goed uit te pluizen en alles goed door te nemen', aldus een woordvoerder. 'We willen met een goede terugkoppeling komen. We vroegen om een maand uitstel. Daar hebben wij geen reactie op gehad.'