Naruhiko Kawaguchi verrast vrijwilligers Harmonium Museum

Barger-Compascuum - Het Harmonium Museum in Barger-Compascuum kreeg begin februari een aangename verrassing. De vrijwilligers mochten de Japanse pianist Naruhiko Kawaguchi verwelkomen.

 

Hij is 28 jaar oud en een inmiddels gelouterde pianist en heeft ondanks die jeugdige leeftijd inmiddels veel festivalprijzen op zijn naam staan zowel gewonnen in Japan als in Europa. Op dit moment studeert hij op het Conservatorium in Amsterdam piano forte bij Richard Egarr en clavicord bij Menno van Dijk maar heeft daarnaast een brede muzikale belangstelling.

Spelen zonder verwarming

Dat bleek uit zijn verzoek om te mogen komen spelen op diverse harmoniums in het Harmonium Museum. Hoewel hij was gewaarschuwd dat het Museum in de winterperiode is gesloten en er geen verwarming is besloot hij toch te komen en toonde zich buitengewoon verrast over het aantal harmoniums en de veelzijdigheid van de aanwezige collectie. Daarna bespeelde hij een aantal drukwerk harmoniums met orgelwerken van klassieke componisten en eindigde met een compositie van Cesar Franck die de aanwezige toehoorders geweldig kon bekoren. Hij bleef ondanks de kou, het was 9 graden Celsius in het Museum, het ongeveer 90 minuten volhouden.