Grittologie
Door Roel Grit

Zinloos bestaan

Volgens mij is het leven zinloos. Als ik dat in gezelschap beweer, kijkt men je geschokt aan. Dat soort dingen word je niet geacht te zeggen. Of de omstanders vinden je een egoïst en hebben medelijden met je partner. Ben ik een trieste man? Integendeel. Ik zal het uitleggen

Ik geloof niet in een hogere macht zoals Allah, God, Boeddha, Ra of Zeus. Als ik dood ga, kom ik niet in de hemel, het hiernamaals of het walhalla. Simpelweg omdat die in mijn wereldbeeld niet bestaan: allemaal bedacht door mensen. Dus de zin van mijn bestaan vind ik niet in het aanbidden van een Opperwezen. De zin van het leven komt volgens mij uit je zelf. Want al heeft leven op zichzelf geen zin, je kunt het wel zinvol maken! Dat doe je door jezelf doelen te stellen en die na te streven. Als je doel is anderen te helpen ga je bijvoorbeeld in de zorg werken. Als je een veilige wereld belangrijk vindt, word je politieagent. Of als je jonge mensen de wereld wilt leren begrijpen, dan wordt je "schoolmeester", net als ik. Maar je kunt ook hartstochtelijk postzegels gaan verzamelen en daar je zin uit halen. Jij gaat zelf over je doelen en over de zin van je eigen bestaan.

En dan een “diepe” gedachte: misschien vormen niet eens je gestelde doelen de zin van je bestaan, maar de weg ernaar toe. Daarmee is het bereiken van een doel meteen ook een beetje triest; je moet op zoek naar nieuwe zingeving. Mijn lijfspreuk is: "je moet het zelf leuk maken". In diezelfde lijn geldt: “je moet het zelf zinvol maken”. Prachtig is het gezegde “Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen.”

Toen ik na een levensbedreigende ziekte weer opkrabbelde, heb ik na dertig jaar mijn oude liefde scheikunde weer opgepakt. Ik doceer nu met veel plezier dit prachtige vak op hogeschool NHL-Stenden. Het besef van je eigen vergankelijkheid, maakt dat je meer kijkt naar wat je werkelijk zinvol en leuk vindt. Sinds die ziekte ben ik ook deze columns in emmen.nu gaan schrijven. Dat geeft mij plezier en zin. Ik heb er ondertussen meer dan 130 geschreven.” Als je zin (!) hebt, kun je ze allemaal nog nalezen op de website van emmen.nu. Via de link www.grittologie.nl kom je er ook.

www.roelgrit.nl