Drentse portretten sieren het Afrikahuis

Emmen - In het Afrikahuis in de oude dierentuin in Emmen is zaterdagmiddag de expositie 'Komaf' geopend van de stichting Drents Portret. De expositie laat schilderijen zien van negen kunstenaars.

Samen hebben zij achttien Drenten met een duidelijke afkomst geportretteerd, zoals zanger Bouke en projectontwikkelaar Peter van Dijk uit Emmen maar ook de in Bargercompascuum geboren Nobelprijswinnaar Ben Feringa en radiomaker, presentator, schrijver, zanger en verhalenverteller Jans Polling uit Borger. De expositie is een mozaïek van portretten en verhalen van hedendaagse Drenten.

De stichting Drents Portret heeft ten doel de portretkunst uit te dragen en zichtbaar te maken in Drenthe. De opening gebeurde door burgemeester Eric van Oosterhout.

De negen kunstschilders hebben zich gestort op de afkomst van de Drentse bevolking. Drenten die hier recent zijn gekomen of wier familie een lange of korte aardingsgeschiedenis kent.

Dat nieuwkomers maatschappelijke discussie opleveren, is een gegeven. Ook dat is namelijk van alle tijden. Altijd zullen zij door de samenleving worden beoordeeld op hun bijdrage en integratie. De gevoerde gesprekken en gemaakte portretten laten echter zien dat na verloop van tijd nagenoeg elke aarding slaagt. En dat is een duidelijke les voor hen die net in Drenthe zijn komen wonen en voor toekomstige immigranten: Aarden slaagt altijd! Ook al komt daar van beide kanten soms enig geduld bij kijken.

De expositie is tot en met 25 maart van donderdag tot en met zaterdag te zien in het Afrikahuis van 12.00 tot 17.00 uur. Daarna kan de expositie nog worden bezocht in Bunnen en Meppel.