D66 zet in op aanpak armoede, verduurzaming en werkgelegenheid

Regio - De drie afdelingen die samen D66 Zuidoost-Drenthe vormen (Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen), zijn vanochtend gestart met hun campagne met het 'In gesprek met' in het centrum van Emmen. Vanmiddag zijn de verkiezingsprogramma's gepresenteerd.

De aanpak van armoede en schulden, verduurzaming en werkgelegenheid spelen een grote rol in de drie programma’s.

Emmen

In Emmen wordt gewerkt aan verduurzaming. 'D66 wil dat Zuidoost-Drenthe in 2040 energieneutraal is. Daar hoort ambitie en daadkracht bij', zegt lijsttrekker Carmen Hoogeveen van D66 Emmen. Ook wil D66 in Emmen een integrale aanpak die sportdeelname en een goede gezondheid in de gemeente moet bevorderen. Daarnaast is de partij voor experimenten met een basisinkomen. De gemeente moet verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een treinverbinding tussen Emmen en Groningen.

Coevorden

Lars Hoedemaker, lijsttrekker voor D66 Coevorden, wil dat armoede en schulden sneller aangepakt worden door de gemeente. Daarnaast zet zijn afdeling in op meer inspraak voor inwoners. 'Wij willen meer geld voor het stimuleringsfonds, een fonds dat initiatieven van inwoners ondersteunt. De gemeente is er voor haar inwoners en moet mensen die ideeën hebben kansen bieden. Ook burgerbegrotingen en dorpsagenda’s verdienen meer aandacht', aldus Hoedemaker. Daarnaast wil D66 Coevorden het tarief van de ozb koppelen aan energieverbruik en alleen nog energieneutrale nieuwbouw in de gemeente toestaan.

Borger-Odoorn

'Iedereen wordt beter van meedoen', zegt lijsttrekker Albert Trip van Borger-Odoorn. Zijn verkiezingsprogramma heeft ‘Meedoen’ als titel en besteedt veel aandacht aan het betrekken van mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met armoede en schulden of laaggeletterdheid bij de samenleving. 'Wij willen laaggeletterdheid en taalachterstanden aanpakken. Ook het voorkomen van snel stijgende schulden is voor ons een topprioriteit. In het onderwijs zet D66 in op goed en bereikbaar onderwijs voor ieder kind. We willen samenwerken met het bedrijfsleven en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbeteren.'

De verkiezingsprogramma's zijn te lezen op de websites van D66 Emmen, D66 Coevorden en D66 Borger-Odoorn.