‘Windmolenplan Deddens geen haalbare kaart’

Emmen/Nieuw-Weerdinge – De windmolenplannen van agrariër Jeroen Deddens uit Nieuw-Dordrecht zijn geen haalbare kaart. Dat stelt het platform Zon voor Wind in een brief gericht aan de Emmer gemeenteraad.

De akkerbouwer stelde vorige week op persoonlijke titel voor om bij lawaaisportcentrum Pottendijk zes tot acht windmolens en een zonneakker in te richten. Beide moeten elk ongeveer 30 megawatt aan groene energie opleveren.

Daarmee wordt dus minimaal voldaan aan de helft wat de Pottendijk moet opleveren aan windenergie: 50,5 megawatt. In dit gehele gebied is in totaal ruimte voor 12 windmolens.

Mislukken

Het plan van Deddens moet de discussie omtrent de komst van molens op deze locatie weer op gang brengen. De bouwers Raedthuys, Yard, Intocon stelden dat de maximale afgesproken hoogte van 149 meter voor de turbines geen rendabele exploitatie oplevert. Ze moeten hoger, naar 180 en zelfs 200 meter. De gemeente Emmen stelt tot dusver geen hogere molens toe, tenzij de omwonenden in de beoogde gebieden bij de N34, de Zwartenbergerweg en de Pottendijk daar zelf om vragen. Nu Deddens stelt dat het wel mogelijk is, hoopt de gemeente dat de andere bouwers ook weer aanschuiven bij het overleg en langere hoogte accepteren.

Raedthuys heeft inmiddels laten weten dat dit plan gedoemd is te mislukken. Er zou geen tijd meer zijn om de benodigde subsidies aan te vragen.

Sceptisch

Ook Zon voor Wind en Tegenwind Veenkoloniën tonen zich sceptisch. Beide instanties levert het plan van Deddens te weinig windenergie op. Ook is het gebruik van landbouwgrond voor en energiepark in strijd is met de huidige regelgeving. Zon voor Wind stelt verder om het proces voor windmolens nog eens dunnetjes over te doen en daarbij de onwonenden beter betrekt.