Grittologie
Door Roel Grit

Haar in de fik

In plaats van te kijken naar de televisie programma’s die traditionele omroepen je opdringen, kun je ook je persoonlijke tv-avond samenstellen met filmpjes van YouTube.

Er zijn veel YouTube-enthousiasten die allerlei aardige en leerzame video’s produceren. Je kunt complete gitaarcursussen volgen, uitleg krijgen over het plakken van een lekke band of leren hoe je een appeltaart moet bakken. Als hobby heb ik zelf ook meer dan tachtig video’s bij mijn boeken op YouTube geplaatst. Behalve leerzame video’s is op YouTube ook vermaak te vinden, zoals sketches van Jochem Meijer, Monty Python en André van Duin. Of de razendsnelle bereiding van straatvoedsel in India of de rustgevende videobeelden van 'The Most Satisfying Videos' (even Googelen).

Nuttig zijn de video’s over life hacks. Een 'life hack' is een handigheidje om je leven gemakkelijker of aangenamer te maken door tijdbesparing of door een slimme oplossing van een probleem. Er zijn er vele te vinden op YouTube, bijvoorbeeld het losmaken van een onwrikbare schroef, het handig oprollen van een oortelefoon of het slim gebruiken van een lijmpistool.

Ik was onder de indruk van de life hackvideo van een Turkse kapper. Na het knippen en scheren van een klant brandde hij simpelweg de overtollige haren uit de oren van zijn klant. Geen bloedbad met een scheermes, maar gewoon met een vlammetje. Geniaal! Ik dacht: dat kan ik ook! Gewapend met een aansteker uit een hele goedkope winkel stond ik voor de spiegel. Aansteker bij het oor, een grote vlam en het geknetter van brandend haar... Een doordringende schroeilucht bereikte mijn neus. Door het kijken in spiegelbeeld en de enorme vlam van de goedkope aansteker waren niet mijn neusharen, maar een hele strook haar náást mijn oor verdwenen.

Dat doe ik dus niet weer, dacht ik. Je zult maar net brandbaar haarlak hebben opgespoten. Het was moeilijk mijn vrouw Dia te overtuigen, maar nu doet zij dit Turkse kapperstrucje bij mij. Met een klein vlammetje en uitsluitend mijn oorharen: op mijn andere behaarde plekken ben ik zuinig. En ook geen neushaar, want dan komt de geur van schroeiend haar wel erg dichtbij.

Ter voorkoming van juridische problemen de volgende waarschuwing: 'probeer dit niet thuis'. Wil je toch zien hoe het affakkelen van oorhaar in zijn werk gaat, zoek dan op YouTube naar 'Turkish Barber Fire'.