Drama in Emmerhout: 'Onze buurt zal nooit meer hetzelfde zijn'

Emmen - Een tuin vol waxinelichtjes, knuffels en vele bossen bloemen: de voortuin van de door brand verwoeste woning aan de Laan van de Marel in de wijk Emmerhout in Emmen.

Een meer dan helder teken dat het drama dat zich afgelopen zaterdag afspeelde in de straat de buurt bepaald niet onbewogen heeft gelaten. Tijdens de brand kwamen twee kinderen, de 6-jarige Antonin Kellner en zijn 5-jarige zusje Alice, om in de vuurzee. De vader en moeder overleefden de brand, maar verloren alles.

Geen mens op straat

De forensische politie inspecteert dinsdagochtend de woning. Foto’s worden geschoten van het grotendeels zwart geblakerde interieur. Twee agenten en een speurhond begeven zich aan de achterkant van de woning.

Buurtbewoner Berend Smit kijkt vanaf de stoep naar de achtergebleven ravage en steunbetuigingen. Hij heeft zaterdagochtend het drama voor een deel zien gebeuren. ‘Een buurmeisje hoorde een soort piepend geluid in de ochtend. Dat bleek de in brand staande woning te zijn. De ramen waren toen al reeds zwart.’ Niet veel later werd 112 gealarmeerd. ‘Het was zo gebeurd’, aldus Smit over de snelheid waarmee het huis afbrandde. ‘Er was sprake van vlammen van wel zes meter hoog.’ De tragische brand drukte zijn stempel op de oud- en nieuwviering in de buurt, aldus Smit. ‘Die nacht was er bijna geen mens in de straat. Vuurwerk heb ik hier niet gezien of gehoord.’

Lopende band

Achter de afgebrande woning wonen Jan en Claudia Jeuring, het stel dat een crowdfundingsactie startte voor de ouders van de omgekomen kinderen. Ze hebben het razend druk, want ze zitten midden in een verhuizing naar een andere woning elders in hun straat.

Tegelijkertijd staat de telefoon roodgloeiend. Landelijke en regionale media melden zich aan de lopende band vanwege hun actie. Jan staat aan de telefoon de NOS te woord, terwijl Claudia net de crew van RTV Drenthe heeft gesproken. ‘Normaal zouden we dit allemaal niet doen, maar ja, we zijn deze inzamelactie begonnen.’ Hoe meer aandacht, hoe meer geld het oplevert voor de twee ouders, beredeneert ze.

Pyjama

De teller klimt langzaam maar zeker richting de 70.000 euro. Vandaag vindt er een eerste uitbetaling plaats. ‘Het gaat om een bedrag van rond de 54.000 euro’, rekent Claudia voor. Inderdaad niet het volledige bedrag. Van elke binnenkomen 5 euro gaat er 1 naar de site van www.doneeractie.nl bij wijze van kosten.

Met het geld kunnen de twee weer kleding en spullen kopen, aldus Claudia. ‘Ze hadden niets meer op de pyjama die ze aanhadden na. Het was zo schrijnend. Daarom zijn we deze actie begonnen.' Claudia noemt de vele donaties hartverwarmend en overweldigend. ‘Naast geld hebben zich ook vele mensen gemeld die op een andere wijze iets willen doen voor het gezin. Een stille tocht, een bloemstuk en zelfs een benefietconcert werden genoemd.’

‘Niets meer kunnen doen’

Dan gaat de telefoon opnieuw. Claudia spreekt het Tsjechische consulaat. De twee ouders, beiden van Tsjechische origine, hebben ook nog een 18-jarige dochter die morgen overkomt. Ook hiervoor is Claudia het aanspreekpunt.

De beide ouders bevinden zich momenteel nog in het ziekenhuis, liet de politie eerder diezelfde ochtend weten. Jan legt net zelf de telefoon neer. Hij was een van de twee buren die nog een reddingspoging ondernam. Jan: ‘Samen met een buurman renden we naar de tuindeur achter en die trapten we in. Daar stond de vrouw te roepen dat de kinderen binnen waren. Ze bevonden zich op de bovenverdieping. Maar het werd me toen al snel duidelijk dat we niets meer konden doen.’ De twee ervaren alle media-aandacht en de tragische gebeurtenissen momenteel als een roes. ‘De klap van dit alles komt later nog wel, denk ik. Hoe dan ook, oud en nieuw zal hier nooit meer hetzelfde zijn.’

De gemeente Emmen laat weten dat er momenteel contact is met de ouders over vervangende woonruimte. Hoe snel die kan worden gevonden, is afhankelijk van de wensen van de vader en de moeder, aldus een woordvoerder.