No Surrender-captain Henk Kuipers opgepakt voor mishandeling en afpersing

Emmen – In zijn woning in Emmen is dinsdagochtend in alle vroegte No Surrender-captain Henk Kuipers aangehouden. De politie verdenkt hem van zware mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte.

Volgens de politie is er sprake van 'ernstige geweldsmisdrijven'.

Ook een 59-jarige man uit Sneek is in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van afpersing en valsheid in geschrifte.

Vier jaar tijd

De strafbare feiten waar de leider van motorclub No Surrender van wordt verdacht, zouden zowel binnen de motorclub als daarbuiten hebben plaatsgevonden in de periode van 2014 tot en met 2017. Zo wordt hij ervan verdacht tenminste acht leden te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst, nadat ze zich in zijn ogen niet hadden gehouden aan de clubregels. Vervolgens moesten ex-leden boetes betalen van een paar duizend euro of waardevolle goederen inleveren.

Daarnaast wordt Kuipers ervan verdacht tenminste drie ondernemers te hebben benaderd om af te persen. Hij zou in deze zaken zijn opgetreden als een soort incassobureau. De incasso’s gingen echter gepaard met bedreigingen en werden soms uitgevoerd in clubkleding.

Woningen worden doorzocht

De 59-jarige verdachte uit Sneek wordt verweten dat hij in 2014 en 2015 de leider van No Surrender inzette voor het oplossen van zakelijke conflicten en het doen van incasso’s, terwijl hij wist dat er sprake was van een strafbare aanpak.

Beide verdachten zitten vast en worden verhoord. In hun woningen Emmen en Sneek en in een kantoorpand in Drachten worden doorzoekingen gehouden.

Onderzoek No Surrender

De aanhoudingen maken onderdeel uit van een langer lopend onderzoek naar criminele activiteiten binnen motorclub No Surrender. De overheid heeft bijzondere aandacht voor bepaalde motorclubs en hun leden vanwege diverse incidenten en criminele activiteiten in het land.

Op vrijdag 13 januari 2017 werd op last van de burgemeester van Emmen het clubhuis van motorclub No Surrender gesloten en gesloopt omdat het illegaal gebouwd was op gemeentegrond.

Uit strafrechtelijk onderzoek bleek dat er onder meer structureel en veelvuldig sprake was van gebruik van en handel in harddrugs in en vanuit het clubhuis.

Op 27 juli 2017 werd een clublid veroordeeld voor de handel en het in bezit hebben van harddrugs. Daarnaast waren er, onder anderen op basis van afgeluisterde gesprekken, aanwijzingen voor ernstige geweldsmisdrijven. De aanhoudingen van dinsdag zijn onder anderen het gevolg van nader onderzoek naar die geweldsmisdrijven.