Grittologie
Door Roel Grit

Kerstboom in Emmen

In mijn verre jeugd stond in deze tijd van het jaar in onze huiskamer een echte kerstboom, met echt brandende kaarsjes. Emmer water ( = water uit Emmen) ernaast, want gevaarlijk was het wel: kurkdroog naaldhout gecombineerd met open vuur.

Dat wil goed branden. Bij pech verandert een woonkamer binnen een minuut in een vuurzee. Toen de welvaart ook ons bereikte, hingen we elektrische kaarsje op. Als één lichtje kapot was, deed geen enkele het meer en moest je het kapotte lampje zien te vinden. Over de takken drapeerden we zilveren slingers. Engelenhaar glinsterde mooie lichtkringen rondom de kaarsjes.

Echt engelenhaar was gemaakt van fijn glaswol. Tijdens het ophangen braken stukjes van de glazen draadjes af, zodat je nadien verging van de kriebel in je nek. Dat het spul nog te koop is verbaast mij: die glasnaaldjes zijn vast niet goed voor ogen en longen.

Nederlanders schelden hun kerstboom vaak uit voor dennenboom, terwijl hij toch echt een spar is. Oorzaak is de foute vertaling van het Duitse liedje 'Oh, Tannenbaum'. Het Duitse woord 'Tanne' betekent 'spar' en niet 'den'. Je hoort dus te zingen: 'Oh, sparrenboom wat zijn je takken wonderschoon.'

Onze kerstboom schijnt zijn oorsprong te vinden bij de oude Germanen. In vroege eeuwen kwam het heidense ding er daarom bij de Rooms-Katholieke Kerk niet in: allemaal afgoderij! Dat mocht niet van Onze-Lieve-Heer. Maarten Luther - oprichter van de protestantse kerk - verklaarde de kerstboom echter tot symbool van de geboorte van Jezus. Bovendien herinnerde de boom hem aan het paradijs van Adam en Eva. Kerstballen staan voor door hen geplukte verboden vruchten. De piek - soms een ster - bovenop de boom wijst de Wijzen-uit-het-oosten de weg naar de stal waar het kindeke Jezus geboren zou zijn. Je moet het maar verzinnen.

Ruim dertig jaar geleden ontdekte de katholieke kerk de publiciteitswaarde van de kerstboom en plaatste een exemplaar naast het Vaticaan. Vanwege het succes voegde de paus de boom geruisloos toe aan het bestaande ruime aanbod van katholieke symbolen, zoals wijwater, engeltjes en kerststalletjes met kribbe, os en ezel. In de katholieke kerk veranderen tradities en symbolen nog wel eens. Daar kan onze Nederlandse Sinterklaas nog wat van leren!

Gelovig of niet, veel mensen vinden een kerstboom met lichtjes gezellig. Zoals de Germanen hun midwinterfeesten vierden rondom een boom, zo doen de Emmenaren dat 2000 jaar later rondom de met duizenden lichtjes versierde 'Kerstboom in Emmen' bij de Grote Kerk. Emmer Rotaryclubs, vrijwilligers en sponsoren organiseren daar komende zaterdag 16 december vanaf 19.00 uur een gigantisch, kerstsfeervol en gratis muziekfeest.

Wie wil deze lichtpuntjes nou missen in deze donkere dagen voor kerst?