Grittologie
Door Roel Grit

Regen en sneeuw

Er zijn veel grapjes over het Nederlandse weer. Iemand grapte: 'In de Bijbel staat: Er was regen, veertig dagen en veertig nachten lang. Dat noemde ze toen een ramp. In Nederland noemen we dat zomer!'

Of nog een flauwe: 'wegens een staking bij het KNMI is er morgen weer geen weer'. Nederlanders praten graag en veel over het weer. Daarbij is regen favoriet. Naar ons gevoel regent het bijna altijd, zeker de afgelopen weken. Maar hoe vaak regent het eigenlijk echt?

Volgens het KNMI regent het in oktober het meest, ruim tachtig millimeter. Verdeeld over die maand plenzen er dus acht flinke emmers van tien liter op een stukje grond van één bij één meter. Na oktober zijn november en september de natste maanden. Het gevoel dat herfst regenachtig is, klopt dus wel. In de zomer regent het minder dan gemiddeld, maar zijn de buien ook flink korter. Daarom hebben we van die zomerse stortbuien: veel water in korte tijd. Het droogst is april met iets meer dan 40 millimeter regen. In een jaar valt gemiddeld 850 millimeter regen.

Dat gaat dan over hoeveel water er naar beneden komt. Of beter: hoeveel neerslag? Want gesmolten hagel en sneeuw tellen ook mee. Maar vaak worden we eigenlijk nat? Dus, hoe lang duurt die neerslag? Volgens de website van het KNMI hebben we in Nederland per jaar gemiddeld 670 uren neerslag. Als alle regen van een jaar in één lange troosteloze bui zou vallen, regent het 28 dagen aaneen ofwel een kleine maand. Dat klinkt dramatisch. Maar als je het anders formuleert: het regent twee volle dagen per maand, dan valt het eigenlijk wel mee.

In een weerbericht hoor vaak een uitspraak als: 'Er is vandaag 40 procent kans op regen.' Wat betekent dit? Regent het dan 40 procent van de dag? Dat is nogal heftig! Of betekent het dat er een kans van 40 procent is dat er ergens in Nederland een beetje regen gaat vallen? Volgens de site van de KNMI bedraagt dan de kans dat iemand op een willekeurige vaste plek in Nederland die dag (van 24 uur) neerslag krijgt 40 procent. Hierbij telt neerslag pas mee vanaf tenminste 0,3 millimeter.

Sneeuw telt in de statistieken ook mee als neerslag. Volgende week woensdag om ongeveer 12:00 uur plaats een hoogwerker onder publieke belangstelling  een reuzenkerstboom naast de Grote Kerk in Emmen. Nat zal de zes verdiepingen tellende fijnspar ongetwijfeld worden. Maar of in de hedendaagse zachte winters deze kerstboom nog versierd wordt met een laagje sneeuw? Ik heb mijn twijfels.

www.grittologie.nl