De Hooimijt vertelt
Door De Hooimijt

Lichtpuntjes tijdens donkere dagen

Voor de meeste mensen zijn de feestdagen een moment van gezelligheid, lekker eten en tijd doorbrengen met familie of vrienden. Kortom, dagen om jezelf op te verheugen. Die vanzelfsprekende warmte en gezelligheid is er voor velen echter niet.

Deze dagen zijn voor behoorlijk wat mensen, waaronder veel ouderen, letterlijk en figuurlijk donkere dagen waar zij weinig plezier aan beleven. Dan volgen hierna ook nog de koude wintermaanden januari en februari. Juist tijdens deze donkere dagen speelt eenzaamheid een extra grote rol. Eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem onder ouderen. Uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds blijkt dat ruim een kwart van de ouderen zich eenzamer en somberder voelt in deze maanden dan tijdens de rest van het jaar. De donkere, koude winterdagen zorgen er verder voor dat ouderen minder goed uit bed kunnen komen, meer slaap nodig hebben en minder energie hebben.

Tijdens deze donkere dagen is het belangrijk om activiteiten te blijven ondernemen en de buitenlucht op te zoeken. Door even een frisse neus te halen voelt men zich vrolijker en energieker. Het is ook van belang om warm aangekleed te zijn. Dat geeft veelal een prettig gevoel. Tevens is het belangrijk om gezond en voldoende te blijven eten. In de winterperiode is vooral vitamine D belangrijk. Deze vitamine zit in vis, vlees en eieren. Zorg voor een goed dag- en nachtritme. Een verstoring hiervan kan zorgen voor een sombere stemming en minder energie. Probeer op vaste tijden te gaan slapen en sta op een vaste tijd weer op. Maak uw huis gezellig. Zorg er daarbij voor dat er overdag voldoende daglicht binnen kan komen. Verder is sociaal contact ook erg belangrijk. Contact hebben met anderen kan bijdragen aan het geluksgevoel.

Ook als naaste kunt u een lichtpuntje zijn tijdens de donkere dagen. Blijf oog hebben voor de ouderen in uw omgeving. Af en toe een praatje maken, iets gezelligs doen of helpen met de boodschappen kan de oudere al wat minder eenzaam maken. Laat zien dat u aan degene denkt. Stuur een kaartje, bel eens spontaan op, ga op bezoek of stel voor om mee te gaan met een uitje.

Zorggroep de Hooimijt biedt dagbesteding aan hulpbehoevende ouderen op vier verschillende locaties in en om Emmen met elk hun eigen sfeer, kenmerken en mogelijkheden (www.zorggroepdehooimijt.nl).