Oud-buurvrouw fatale brand Emmen wil schadevergoeding

Emmen - De 48-jarige vrouw uit Emmen die verdacht werd van brandstichting van de fatale woningbrand aan de Weytackers in Emmen wil een schadevergoeding van 10.000 euro.

Bij de brand begin februari 2016 kwam de 31-jarige Jessica Wever om het leven. Haar beide dochters van zes en acht jaar oud raakten zwaargewond.

Verhullen

Begin dit jaar besloot het openbaar ministerie (OM) de vrouw niet te vervolgen, omdat daarvoor de bewijzen ontbraken. Justitie had aanvankelijk verdenkingen tegen deze vrouw, omdat er ruzies waren tussen haar en het slachtoffer. De oud-buurvrouw had een drankprobleem en zij probeerde op ‘onhandige wijze dingen te verhullen’, zei officier Pieter van Rest tijdens de zitting waarop de schadevergoeding werd behandeld.

Waar rook is

Door de verdenkingen zat de vrouw achttien dagen vast. Daarna werd ze enkele maanden lang door camera’s geobserveerd en haar telefoon getapt. Hierdoor durft ze tot op de dag van vandaag nauwelijks een stap buiten de deur te doen, zei haar advocate Karen Martens. De Emmense vindt dat ze publiekelijk, ook door de media, aan de schandpaal is genageld. Martens toonde een krantenartikel waarin de officier van justitie Pieter van Rest uitlatingen deed als ‘waar rook is, is vuur’.

Onrust

Het OM vindt een schadevergoeding van 2000 euro ruim voldoende. ‘Bij lange na niet’, zei Martens. Door de verdenkingen werd de vrouw in haar omgeving meermalen met de dood bedreigd. De onrust in de buurt werd zo groot dat de gemeente Emmen de vrouw gelastte te verhuizen. Het duurde tot augustus van dit jaar dat de vrouw een andere woning kreeg toegewezen. Tot die tijd verbleef zij in een opvang van het Leger des Heils.

De rechtbank doet 6 december uitspraak. (ADP)