Deroepert
Door Henk Folkerts

Kunst...

Mijn vrouw en ik bezochten de prachtige expositieruimte van het CBK in Emmen. In een week waarin er in de gemeente Emmen over een museum werd gesproken en het ook bij ons thuis veel over kunst ging.

Er was o.a. een expositie van een groep kunstenaars onder de naam 'de-Passages'. De naam van de expositie was 'grensgebieden'. Toen had ik eigenlijk al gewaarschuwd moeten zijn.

Na afloop van de tentoonstelling voelde ik me behalve teleurgesteld, nogal onzeker en erg dom. Dat is niet prettig, maar ik zal u uitleggen hoe dat komt.

Het begon al met het A4-tje dat ter verduidelijking van de expositie bij de ingang lag. Ik begreep het niet. Elitair taal gebruik dat mij onmiddellijk op afstand zette. De titel van de tentoonstelling die ik niet begreep of in de kunstwerken terugzag.

De tentoonstelling zelf bevatte veel onduidelijk broddelwerk, waaronder een opstelling van een bed met wat knuffels. Dat setje moest 8000 euro kosten. Zoals alles écht veel te duur was. Ik word bij deze zaken ongemakkelijk. Dan denk ik 'heb ik wat gemist?' of 'ik snap het niet'. Daar word je dus onzeker van.

Het zou prachtig zijn als er een museum zou komen in de het Rensenpark, een museum wat het mooiste in ons naar boven haalt, en wat ons inspireert.

Kunst moet je prikkelen, uitdagen, je aan het denken zetten. Kortom, het moet wat bij je naar boven brengen. Maar ik geloof niet dat kunst je moet ergeren, zoals de expositie in het CBK. Of in dit geval ook de kunstenaars zelf met hun teksten, de prijzen en het lef om dit in een expositieruimte te zetten.

Natuurlijk valt er wel over smaak te twisten, maar niet altijd!

Gelukkig was de foto-expositie van de fotogroep FotoFun uit Emmen, die tegelijkertijd plaatsvond, wel de moeite waard.