Kogel is door de kerk: dierenpark wordt Rensenpark

Emmen – Oude dierenpark. Voormalige zoo. Mensenpark. Creatief Mensenpark. De vroegere dierentuin kon je met veel verschillende namen aanduiden.

Vanaf vandaag gaat dat gebeuren met slechts een naam: Rensenpark. De voltallige gemeenteraad stemde voor een motie, die op initiatief van het CDA met meerdere fracties was ingediend tijdens de raadsvergadering van donderdagmiddag.

CDA-voorman Auke Oldenbeuving benadrukte nogmaals de belangrijke rol die Jaap en Aleid Rensen hebben gespeeld in het succes van het Noorder Dierenpark, zoals de attractie tot 2004 officieel heette. ‘En laten we eerlijk zijn: wil je straks als adres Oude Dierentuin 18 of Rensenpark 18?’

Toch waren er enkele kritieke puntjes. Johan Scheltens (VVD) betreurde het dat de bevolking niet betrokken is geweest bij het kiezen van een naam. ‘Een gemiste kans. Waarom wordt dit initiatief bij de gemeenteraad neergelegd?’ Verder liet hij weten geen bezwaar tegen de nieuwe titel te hebben. Namens de ChristenUnie vond Henk Huttinga dat de raad met de motie een beetje in een hoek werd gedrukt. ‘Een discussie over de naam is op deze manier onmogelijk, terwijl daar in een raadszaal ruimte voor moet zijn.’ Voor hem voelde het wat overhaast.

Beide fracties stemden uiteindelijk toch voor, op de DOP (Drentse Ouderen Partij) na. Fractievoorzitter Ton Schoo was wel aanwezig, maar dan op de publieke tribune. Na een periode van ziekte was hij weer aanwezig, maar dus niet op zijn vertrouwde plek in de raadzaal.