D66 wil proef met gereguleerde wietteelt

Emmen - De fractie van D66 Emmen wil dat de gemeente zich aanmeldt voor een proef met gereguleerde wietteelt.

De democraten hebben donderdagmiddag tijdens de behandeling van de begroting voor 2018 een motie ingediend. Proeven met gereguleerde wietteelt zijn door het nieuwe regeerakkoord mogelijk. Veel steden meldden zich al aan en D66 wil dat Emmen dat ook doet.

'In de begroting staat nu opgenomen dat de gemeente hennepteelt wil tegengaan. Die drastische aanpak staat haaks op wat door het regeerakkoord mogelijk wordt', vindt fractievoorzitter Carmen Hoogeveen. De fractie vindt dat er verschil in aanpak moet komen voor legale en illegale wietteelt.

'Illegale wietteelt moet bestreden worden, maar legale zaken of proeven met wiet niet. Emmen moet inspelen op de kansen die het regeerakkoord biedt en daarom meedoen aan de proef", aldus Hoogeveen.

De D66-motie werd mede ingediend door de fractie van GroenLinks.

Burgemeester Eric van Oosterhout laat weten dat hij niet staat te popelen om de motie over te nemen. 'Ik proef niet de volledige ondersteuning van de gemeenteraad bij dit onderwerp.' Dat beschouwt hij toch wel als een belangrijke voorwaarde. Verder stelt Van Oosterhout dat er meer dan genoeg gemeentes al meedoen aan de proef. 'Laten we dat experiment afwachten en dan de kansen en mogelijke bedreigingen bespreken.'