Willem Reitsema (57) overleden

Emmen - Zanger/gitarist Willem Reitsema uit Emmen is maandag overleden. Jarenlang was hij een markante verschijning in de Emmer muziekscene.

Reitsema, inwoner van de wijk Bargeres, genoot bekendheid als lid van de bands Mr. Jones en Cairo en bracht een eigen cd uit, 'Streetwise'. De laatste jaren was hij ook veel als straatmuzikant actief.

Zijn broer Erik meldde afgelopen vrijdag nog dat het niet goed ging met Reitsema; hij was van het ziekenhuis overgebracht naar het Hospice 't Huis aan de Vecht in Hardenberg. Hij werd zou later deze maand 58 jaar zijn geworden.

Willem werd in 1959 geboren in Groningen en verhuisde later met zijn familie via Vroomshoop naar Emmen. Op jonge leeftijd ontdekte hij zijn liefde voor muziek en startte samen met broer Erik, Christiaan Oldeman en Marius Turksma de groep Mr. Jones op.

De band won in het begin van de jaren tachtig een talentenwedstrijd met als hoofdprijs een optreden in de studio van VARA-dj Rolf Kroes. Het succes houdt aan: Willem mocht aan de bak bij een coverband die ondergebracht was bij Artiestenbureau Henk Roelofs. Willem was aanvankelijk blij, maar al snel verveelde het spelen van alleen maar covers van hits die op dat moment in de Top 40 stonden. Willem kapt er mee en besluit een tweede band op te richten: Cairo. Opnieuw een coverband, maar dan voornamelijk rock. Een genre wat dichter bij het hart van Willem lag.  Na zes jaar vol toeren, spelen en feesten in voornamelijk Duitsland, gaat ook deze band uiteindelijk uit elkaar.

Willem verhuist terug naar Emmen en blaast samen met zanger Elias de Vries Mr. Jones nieuw leven in. Deze keer geen covers meer, maar zelfgeschreven materiaal. Na een opname in eigen beheer, reist de band voor een optreden af naar het Duitse Waddeneiland Norderney. Voor Willem was het de eerste keer dat hij applaus ontving voor zijn eigen liedjes. Voor velen is hij een bekende verschijning in en rondom het Emmer centrum. Daar speelde hij altijd met veel plezier voor zijn publiek. Met Willems heengaan is het helaas wat stiller geworden op straat.