Windmolenbouwers en omwonenden stoppen overleg over komst Emmer windturbines

Emmen - Windmolenbouwers Raedthuys, Yard, Intocon en Deddens willen voorlopig niet verder praten met omwonenden van toekomstige windmolens in de gemeente Emmen.

Dat heeft projectmanager Pim van Bussel van Raedthuys  laten weten aan de bewonersplatforms waar de bedrijven mee in gesprek zijn. De partijen zijn het namelijk volstrekt oneens over de maximale hoogte van de windturbines. Drie locaties in Emmen zijn bestemd voor de bouw van totaal 32 windmolens met 95 megawatt, die er naar verwachting in 2020 moeten staan. Bedoeling is te bouwen langs de N34, de Pottendijk en langs de Zwartenbergerweg bij Barger-Compascuum.

Maximaal 149 meter

Omwonenden eisen een maximale hoogte van 149 meter en zien dit als een breekpunt voor toekomstig overleg. Volgens Raedthuys is 180 tot 200 meter absoluut noodzakelijk om de molens rendabel en effectief te laten draaien. Alleen de bewoners van de Zwartenbergerweg voelen wel wat voor grotere exemplaren, omdat bij Duitsland over de grens ook windreuzen met een hoogte van 200 meter gaan verrijzen. Het overleg tussen de partijen, dat voor woensdag op het gemeentehuis gepland stond, is in ieder geval geschrapt.

Lijnrecht tegenover elkaar

Volgens projectmanager Pim van Bussel van Raedthuys is de eis van 149 meter volstrekt onhaalbaar. ‘Vroeger was er meer subsidie beschikbaar en was die hoogte daardoor rendabel. Bij nieuwe projecten is dit jaar overal 180 tot 200 meter de norm en dat wordt alleen nog maar hoger,’ legt hij uit. Raedthuys verwacht niet dat het overleg op korte termijn weer opgepakt gaat worden. Van Bussel: ‘We staan lijnrecht tegenover elkaar. Hoe dit opgelost moet worden, weet ik echt niet. We gaan ons beraden. Misschien is bemiddeling door een neutrale partij een optie. Maar dat speelt momenteel niet. Het gevaar is wel dat Emmen de door de provincie opgelegde doelstelling van 95 megawatt in 2020 niet gaat halen.’