Plaat voor je kop
Door Wouter Bessels

Plaat voor je kop 150: Golden Earring (II)

Soms hoef je voor mooie muziekverhalen niet ver op zoek te gaan. De belevenissen uit de mond van fans en verzamelaars klinken vaak dichter bij huis in de oren dan je denkt.

Het overkwam mij afgelopen week op zoek naar verhalen over Normaal en Golden Earring. De ene dag sprak ik in Hoogeveen uitgebreid met grote Normaal-verzamelaar Jaap van der Leij over de aanstaande box met een groot deel van het oeuvre van de Achterhoekers. Een dag later had ik aan de keukentafel in Dalen een urenlang boeiend interview met Edwin Knip over Golden Earring. Hij kon mij niet alleen uitgebreid vertellen over zijn collectie - die alleen al tachtig verschillende versies van het album ‘Moontan’ bevat - maar ook inhoudelijk over de muziek van de Hagenezen en hoe hun carrière is verlopen, met vallen en opstaan. Dat soort gesprekken werken aanstekelijk. Je gaat ze daarna uitwerken tot artikelen en duikt ondertussen in het werk van de betreffende bands.

'Going to the run'

Gelijk ging ik in gedachten terug naar de Golden Earring van de jaren tachtig. Bij Toppop de clip van ‘When the lady smiles’ zien en later bij Countdown die van ‘Turn the world around’. Puik werk van regisseur Dick Maas, waarbij de beelden de muziek extra lading gaven. Via de encyclopedie van Oor over de Nederlandse popmuziek kwam ik die tijd ineens veel over Golden Earring te weten. ‘Bloody Buccaneers’ staat dan op uitkomen. Het album met ‘Going to the run’, de grootste hit voor de groep in jaren. Dat vitaal klinkende album vormt de aanloop naar een concertreeks die doorslaggevend is voor hun populariteit (en bankrekening) in de afgelopen 25 jaar.

In grandcafé De Kroon aan het Rembrandtplein in Amsterdam geeft de groep in september 1992 een paar akoestische shows, in de trant van MTV Unplugged en met steun van Veronica. De daaruit voorkomende plaat ‘The Naked Truth’ geldt niet alleen als het zoveelste bewijs voor de groep dat ze nog niet klaar is, maar ook opent die nieuwe deuren: de Earring gaat akoestisch het theater in.

Earring-connaisseur Edwin Knip vertelt mij een leuke anekdote. Hij ziet de groep in het theater voor het eerst in de Utrechtse Stadsschouwburg. Het doek gaat open en daar staan niet de bandleden, maar de roadies op het podium voor de opener ‘I can’t sleep without you’. Het is 1 april 1993.

Samenzang

‘The Naked Truth’ - volgende maand 25 jaar oud! - is zo’n droomalbum dat je als band maar één keer kan maken, zelfs als je al bijna dertig jaar bezig bent. Golden Earring heeft daarna tot tweemaal toe die ‘Naked’-formule willen uitmelken, maar de eerste is én blijft de beste. Ook de best verkochte cd van de groep allertijden: naar verluidt ruim 600.000 exemplaren. Het frisse jasje om ‘Long blond animal’, ‘Another 45 miles’ en ‘Mad love’s coming’ heeft na een kwart eeuw niets aan kracht ingeboet. Dat zegt ook wel wat over de kwaliteit van de liedjes. Ze gaan inmiddels al drie generaties. En akoestisch? Ik heb de Earring in die vorm altijd nét iets beter gevonden. Je hoort dan alles beter. Alle finesses, de volle melodieën, de samenzang van Hay en Kooymans. Hun werk komt dan wat natuurlijker uit de verf.

Golden Earring treedt zo nu en dan nog op. Laatst nog in De Bonte Wever in Assen. Vorig jaar op Dicky Woodstock en Retropop. Optredens van wisselende kwaliteit. Het trouwe publiek vreet het viertal (aangevuld met saxofonist Bertus Borgers) haast op als ze hun drie verplichte nummers spelen: ‘Radar love’, ‘Twilight zone’ en ‘When the lady smiles’. Nee, de setlist kent nog maar weinig verrassingen. En toch verschijnt bij mij altijd weer een brede glimlach op het gezicht als een nummer als ‘She flies on strange wings’ wordt ingezet. De Earring ten voeten uit en ook in de akoestische versie eentje om te koesteren!

GOLDEN EARRING – discografie (selectief)
Just Ear-rings (1965)
Winter-Harvest (1967)
Miracle Mirror (1968)
On the Double (1969)
Eight Miles High (1969)
Golden Earring (1970, ook bekend als ‘Wall of dolls’)
Seven Tears (1971)
Together (1972)
Moontan (1973)
Switch (1975)
To The Hilt (1976)
Contraband (1976)
Live (1977)
Grab It for a Second (1978)
No Promises… No Debts (1979)
Prisoner of the Night (1980)
2nd Live (1981)
Cut (1982)
N.E.W.S. (1984)
Something Heavy Going Down (1984)
The Hole (1986)
Keeper of the Flame (1989)
Bloody Buccaneers (1991)
The Naked Truth (1992)
Face It (1994)
Love Sweat (1995)
Naked II (1997)
Paradise in Distress (1999)
Millbrook U.S.A. (2003)
Naked III – Live in Panama (2005)
Tits ‘n Ass (2012)
The Hague (2015)

Compilaties van Golden Earring zijn door de jaren heen in veel soorten en maten verschenen. Wie in één klap alle studioalbums en een selectie aan rariteiten wil hebben, gaat voor de dit jaar verschenen boxset ‘Complete Studio Recordings’, 29 cd’s bij elkaar.
Voor de kleine knip is de 3cd-set ’50 Years Anniversary Album’ een prima uitkomst, ook omdat er een dvd bij zit met het ‘Coming Home’-optreden uit 1984 én vier videoclips van Dick Maas.