Kinderen programmeren met microbits

Emmen - Hoe leer je 800 basisschoolleerlingen in twee dagen programmeren? Dat is de uitdaging die een groep pabostudenten van Stenden aangaat tijdens de tweedaagse techniekmanifestatie Technics4U op donderdag 2 en vrijdag 3 november.

Zo brengen ze techniek en programmeren onder de aandacht van het basisonderwijs in Emmen.

De pabostudenten die bij Stenden in Emmen de keuzeminor Wetenschap en Technologie volgen, ontvangen tijdens de tweedaagse in het Drenthe College acht keer een groep van maar liefst 100 leerlingen uit de groepen 7 en 8. Zij leren de kinderen programmeren met behulp van de ‘micro:bit’. Dat is een minicomputertje bestaande uit een ontwikkelbordje van 4 x 5 cm, met een 25 leds in een patroon van  5 x 5, waarop cijfers en letters weer te geven zijn. Via bluetooth is het computertje aan andere sensoren of systemen te koppelen. De micro:bit is een paar jaar geleden ontwikkeld door de BBC om kinderen de basis van het programmeren bij te brengen. De kinderen van de 21e eeuw moeten op de basisschool niet alleen leren lezen en schrijven, maar moeten ook begrijpen hoe programmeren werkt.

Techniek is leuk

De programmeeropdracht is onderdeel van de zesde editie van Technics4U. Dit event wordt jaarlijks georganiseerd door het Drenthe College, in samenwerking met de middelbare scholen uit Emmen, Stenden Hogeschool, het lokale bedrijfsleven en de gemeente Emmen. Het is de bedoeling de jonge leerlingen en hun ouders enthousiast te maken voor een baan in de techniek. In de beeldvorming over techniek en bij het kiezen van een vervolgopleiding voor jongeren hebben de ouders een grote rol. Een dertigtal basisscholen uit Emmen en omgeving doet mee aan Technics4U.

Open Bedrijvendag

Op de zaterdag erna kunnen de kinderen samen met hun ouders tijdens de Open Bedrijvendag op bezoek gaan bij de vier deelnemende bedrijven, waar ze leuke activiteiten krijgen voorgeschoteld. Wie een stempel van alle bedrijven heeft, maakt kans op een mooie prijs.