Drents Archief vertoont film over verkeer en vervoer door jaren heen

Assen - Het Drents Archief vertoont in november de film 'Verkeer en vervoer ’20 - '80'. De film toont bijzondere opnames van het verkeer in dorpen en steden door de jaren heen.

De beelden laten het dagelijks leven zien in een tijd waarin heel veel veranderde. Zo loopt in Diever het dorp uit om de eerste auto door het dorp te zien rijden. De DSM (Dedemvaartse Stoomtreinweg Maatschappij) raast met de trein door het Drentse landschap. Verderop in de film is te zien hoe de treinen door de jaren heen veranderd zijn.

Vliegtuig

In de jaren dertig wordt het steeds wat drukker in de straten en maakt de kijker kennis met de agent die het verkeer veilig door de straten van Meppel leidt. In de jaren vijftig passeert een bus van de DABO (Drentsche Autobusonderneming). Onder grote belangstelling wordt op vliegveld Eelde een vliegtuig uitgebreid bekeken. Vanaf het perron op station Meppel wordt koffie aan de treinpassagiers verkocht. En de solexrally in Emmen trekt ook veel bekijks. Aan het eind van de film volgt een rondje door Assen: over de Brink en de Noordersingel en de Collardslaan richting het Wapen van Drenthe en via de oude Kolk naar de Markt.

De opnames zijn gemaakt door verschillende (amateur)filmers. Hun films zijn opgenomen in de collectie van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief. De film duurt dertig minuten en is te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief.