Escape Room Emmen breidt uit

Emmen - De Escape Room in Emmen loopt als een tierelier. ‘We zijn erg blij met de bezoekersaantallen en de vele positieve reacties die we ontvangen’, glundert mede-eigenaar Stijn Windt. En daarom wordt er uitgebreid.

Een escape room is een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt opgesloten. Om te ‘ontsnappen’ moeten deelnemers door middel van opdrachten de kamer binnen een bepaalde tijd zien te ontgrendelen.

Emmen Escapes, zoals de onderneming aan de Hoofdstraat officieel heet, is sinds begin dit jaar geopend. Al snel werd het duidelijk dat eigenaren Stijn Windt en Jan Wessels een succesformule in handen hadden. Windt geeft aan dat de attractie een uit de hand gelopen hobby is. 'Ik werk veertig uur en doe de room er naast. Dat is geen straf, hoor. Maar het kost veel tijd. Gelukkig hebben we een goed team van enthousiaste medewerkers.'De ondernemers zijn momenteel druk bezig met uitbreiding. 'Dat is alleen maar leuk werk! Het plannen van dingen, de verhaallijnen verzinnen, problemen en oplossingen bedenken; dat geeft veel energie.'

Nieuwe kamer

De nieuwe kamer, The Safehouse, wordt momenteel nog gebouwd en alles ligt op schema. Over de exacte spelelementen kan Windt nog niks vertellen; dat is een geheim totdat de kamer wordt gespeeld. 'Maar over het thema kan ik wel wat zeggen: het is een onderduikadres waar men een geheim agent à la James Bond, moet helpen.' Wie naar de inrichting kijkt, ziet gelijk de referenties. Zonder al te veel te verklappen, wijst Windt naar een klein tafeltje waar twee glazen en een fles drank op staat. 'Alles speelt een rol', glimlacht de gastheer.

Wat de nieuwe escape room bijzonder maakt, is het feit dat er twee identieke kamers naast elkaar worden gebouwd. 'Mensen kunnen de kamer niet alleen met één groep spelen, maar ze kunnen ook tegen elkaar strijden, compleet met strafpunten voor hints en het winnen van extra speelminuten. Het is op een bepaalde manier mogelijk om de voortgang bij de tegenstander te volgen. Er ontstaat dus een dubbele wedstrijd: zelf uit de kamer proberen te ontsnappen, maar er ook uit zijn voordat de tegenstander eruit is.' Overigens hoeft er niet per se tegen elkaar gestreden te worden, benadrukt Windt.

Spanning en sensatie

De kamer in aanbouw, gevestigd boven de oude, is voorzien van airco. 'Onze eerste kamer kan af en toe wat warm zijn, als er veel spanning en sensatie is', gniffelt Windt. 'We bouwen alles zelf, van website tot automatisering en decor. Er zijn al scholen die bij ons willen kijken welke innovatieve technieken we gebruiken. Dat maakt het leuk.’

Er zal de komende dagen eerst nog getest worden met gastspelers. Halverwege november gaat de nieuwe escape room open.