Grittologie
Door Roel Grit

Mijn hoed

'Wat leuk dat u een hoed draagt! Ik heb er zelf ook een paar', sprak de serveerster deze zomer bij het inmiddels overgenomen ten café Moorman in Erm.

Persoonlijk heb ik heb niet zoveel met kleding. Mijn klerenkast bestaat uit zwarte broeken, zwarte shirts, zwarte sokken en zwart ondergoed. Dat combineert uitstekend, zodat ik ’s morgens niet na hoef te denken over wat ik 'nu weer eens zal aantrekken'. Broeken en shirts koop ik per twee of drie, want winkelen is niet mijn hobby.

Ik ben dus niet zo bezig met mijn uiterlijk. Op één uitzondering na: mijn hoed. Ik rijd graag rond op mijn (zwarte) scooter en draag dan graag zo’n ding. Hoeden worden tegenwoordig hevig ondergewaardeerd, terwijl ze allerlei voordelen hebben. Zo wordt je hoofd niet nat bij regen. Bij kou blijft je hoofd warm en de rand van de hoed voorkomt verblinding door zonlicht. Allemaal heel prettig op de scooter. Bovendien verbrandt mijn hoofd ‘s zomers niet en raakt in de herfst niet gewond door neerstortende eikels.

Ik bezit verschillende hoeden, maar mijn favoriete is een originele, zwarte Stetson, de 'hoed der hoeden'. Over de Stetson zijn zelfs liedjes gemaakt! Natuurlijk koop je een hoed niet op internet: je wilt passen, voelen en ruiken. Gelukkig kent centrum Emmen een heuse hoedenwinkel met ruime keus. Je wordt bij het uitzoeken en het passen van je hoofddeksel geholpen door een vriendelijke dame: ik denk dat ze – net als de winkel – 'Trix' heet.  

Tijdens wederopbouw na de tweede wereldoorlog hoorde je de uitspraak vaak: 'Koopt Nederlandsche waar, dan steunen wij elkaar'. In het huidige tijdperk met internetwinkels kun je dit vertalen naar: 'Koop plaatselijke waar, dan blijft die winkel daar'. Want als we alles op internet kopen, verdwijnen onze lokale winkels, zelfs hoedenwinkels.

Ineens bedenk ik me nog een voordeel van een hoed: hij verbergt uitstekend een kale kop en … eigenlijk is een hoed best wel stoer. Ben ik toch ijdeler dan ik dacht!