VNO-NCW, UWV en Stenden starten samenwerking

Emmen / regio - Op initiatief van werkgeversorganisatie VNO-NCW gaan UWV en Stenden Hogeschool gezamenlijk een opleiding beginnen voor ICT’ers die ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt werkloos thuis zitten.

Vijfentwintig jaar voor dezelfde baas gewerkt hebben, is tegenwoordig niet direct een aanbeveling als je van baan wilt veranderen. Zeker niet als je al jaren min of meer hetzelfde trucje hebt gedaan. En zo kan het gebeuren dat er in de kaartenbak van het UWV een behoorlijk aantal ICT’ers zit, ondanks de grote vraag naar die beroepsgroep. De werkzoekende informatici zijn als stekkers in een land met andere stopcontacten. Er is niks mis met de stekkers, maar het past niet.

Certificaten en soft skills

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ging op zoek naar een verloopstekker. Het UWV stelde scholingsvouchers ter beschikking en Stenden biedt  in een half jaar een opleiding aan. Die opleiding beoogt de vaardigheden die de werkzoekenden wel degelijk hebben, bewijsbaar te maken. Daartoe worden ze klaargestoomd voor verschillende Microsoft-certificaten.

Maar om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt, moet je jezelf ook kunnen verkopen. Daarom besteedt de opleiding ook veel aandacht aan soft skills, zoals presenteren, solliciteren en conflicthantering.

Speeddaten met werkgevers

De bijzondere groep studenten wordt begeleid door Victor Peters, docent bij de Informatica-opleiding van Stenden. Peters noemt zichzelf Tech Evangelist. Het blijkt bij firma’s als Google een gebruikelijke functiebenaming. Hij is behalve docent ook zelfstandig softwareprogrammeur en heeft verschillende boeken geschreven, waaronder ‘Windows 10 voor Senioren’ en ‘Schrijven voor het web’.

De UWV-groep heeft in november het laatste examen. ‘Maar op 19 oktober is er een feestje’, zo kondigt Peters aan. ‘Dan kunnen de werkzoekenden speeddaten met werkgevers die zich daarvoor kunnen opgeven’. Vijf van de achttien hebben overigens nu al een baan, maar maken op verzoek van hun werkgever de opleiding in deeltijd af. Peters is enthousiast over het project. ‘Wat Stenden betreft, komt er een vervolg’, zo onderstreept hij.