De Hooimijt vertelt
Door De Hooimijt

Juiste prikkels maken actief

Leuke en ontspannen activiteiten zijn voor iedereen belangrijk. Zeker voor mensen met dementie. Ook als iemand met dementie minder kan, wil degene nog steeds het gevoel hebben nuttig bezig te zijn.

Daarnaast blijft degene hierdoor betrokken bij de gebeurtenissen om zich heen, anders wordt de wereld snel klein. Door het ziekteproces zal iemand steeds minder initiatief gaan nemen. Verveling komt helaas vaak voor bij mensen met dementie. Passende activiteiten en alledaagse bezigheden kunnen dit verhelpen. Hierbij geldt dat het plezier voorop staat.

Buiten actief zijn brengt extra voordelen met zich mee. Blijf bijvoorbeeld als naaste zo lang mogelijk de dagelijkse boodschappen samen doen of samen in de tuin werken. Al gaat het wat trager en kunt u het alleen sneller. Zie het als een gezellige activiteit. Ook sporten is een leuke en gezonde bezigheid. Door dagelijks te bewegen kan de algehele achteruitgang vertraagd worden en zal degene met dementie zich langer lichamelijk goed voelen. Ook binnenshuis zijn voldoende mogelijkheden om activiteiten te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan samen koken, een spelletje doen, fotoboeken bekijken of muziek luisteren. Als degene met dementie een hobby heeft, is het goed om daarmee door te gaan of deze weer op te pakken.

Te ingewikkelde of juist te eenvoudige activiteiten roepen frustratie en boosheid op. U kunt bijvoorbeeld handwerken en knutselen zo moeilijk of makkelijk maken als u zelf wilt. Als het niet meer lukt, dan kan dit juist leiden tot onzekerheid. Overweeg dan om een andere activiteit te gaan doen. Dementie gaat gepaard met veranderingen in karakter en gedrag. Daarom is experimenteren met nieuwe hobby’s en bezigheden zeker het proberen waard!

Als u meer wilt weten over activiteiten bij dementie of spellen en boeken wilt lenen, kunt u terecht bij Dementheek Emmen (zie Dementheek-Emmen.nl), een initiatief van Zorggroep de Hooimijt.