Student Sint Maarten: 'Het dak is van ons huis gewaaid'

Emmen - Een internationale school wordt geraakt door internationale ontwikkelingen. Kareem Glasgow (22) van Sint Maarten studeert International Business and Languages op Stenden Hogeschool in Emmen.

Zijn moeder, zijn broers en zijn zusje zijn veilig, maar van zijn vader, die op het Franse deel van het eiland woont, had hij tot dinsdagochtend nog niets gehoord. Sint Maarten is sinds 2010 een zelfstandige staat binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Een deel van het eiland hoort bij Frankrijk. De officiële voertaal op het Nederlandse deel is Nederlands, maar in de praktijk is dat Engels, ook in het onderwijs.

Kareem spreekt nauwelijks Nederlands en is de verpersoonlijking van het eiland, zo lijkt het. Zijn moeder woont op het Nederlandse deel en zijn vader op het Franse deel. Kareem heeft twee nationaliteiten, maar voelt zich vooral Nederlands.

Spraakopname

Hij maakt zich uiteraard heel ongerust over de situatie op het eiland en voelt zich er machteloos. Het laatste wat hij van zijn moeder hoorde waren twee spraakopnames tijdens de orkaan. Zij had zich met een van Kareems broers en met zijn zusje verschanst in de badkamer. Kareem laat de opname horen. Zijn moeder vertelt dat het dak inmiddels van het huis is gewaaid en dat een van de kamers opengereten is. `Toen ik dit hoorde, moest ik huilen', vertelt Kareem. Hij maakt zich niet al teveel zorgen over zij vader. `He's a tough guy'. Maar hij is wel ongerust over zijn koppige oma, die de orkaan al voorspeld had: `Wij zijn al lang weer aan de beurt'.

Paradise lost

Natuurlijk leven de inwoners van Sint Maarten met het `hurricane season'. Toen Kareem één jaar was, werd het eiland getroffen door de verwoestende orkaan Luis. Toen hij vijf was, kwam Lenny langs, maar sindsdien gingen de megastormen aan Sint Maarten voorbij. De student van Stenden hoopt dat Nederland zich solidair toont met Sint-Maarten, want het paradijs van zijn jeugd is de vorige week veranderd in een 'apocalyptische hel'.