Grittologie
Door Roel Grit

Naar Londen vanaf Eelde

Handig, vanaf Eelde vliegen naar Londen. Een kort autoritje, parkeren voor de deur en instappen maar. Eerst nog wel even inchecken. Vorig jaar was ik al eens vanaf Eelde naar Gdansk gevlogen.

Bij die kleine, goedkope vliegmaatschappijen mag je weinig handbagage meenemen. Voor de vlucht naar Gdansk kocht ik daarom een speciaal, klein, handzaam koffertje met precies de juiste maten voor een flink bedrag. Datzelfde koffertje ging nu weer mee naar Londen.

Bij de incheckbalie bleek dat bij deze vliegmaatschappij mijn kleine koffertje de verkeerde vorm had: het paste niet in de handbagagetester. Het speciaal voor vliegen aangeschafte handkoffertje mocht niet mee als handbagage. Als ik geluk had, kon ik het bij een andere balie laten omboeken naar gewone bagage. Kosten 53 euro voor de heenreis en datzelfde voor de terugreis. Balen aan de balie! Ik begreep meteen hoe die prijsvechters hun winst maken: meer dan 100 euro extra voor een lullig handkoffertje. En we waren echt niet de enigen. Nu ben ik helemaal niet zo zuinig, maar mijn reactie was: we zoeken een paar plastic zakken en proppen daar onze zooi wel in.

De dame van het restaurant van het vliegveld had geen plastic tassen, maar leende ons een keurig en soepel luchthaventasje dat gemakkelijk in de handbagagetester kon worden gepropt: 100 euro verdiend!

Terug uit Londen brachten we de geleende tas netjes terug en gaven de vriendelijke dame een aardige fooi met het advies die tassen te gaan verhuren… Samen ten strijde tegen die prijsvechters!