‘Wakker Emmen wethouder moet zich feller verzetten tegen komst windmolens’

Emmer-Compascuum/Emmen - Wethouder René van der Weide van Emmen moet zich feller opstellen tegen de komst van windmolens naar Emmen.

Als Wakker Emmen voorman trok hij voor de verkiezingen van 2014 fel van leer tegen de plannen maar sinds hij wethouder is van der Weide voorzichtig en aarzelend. Deze boodschap had de Emmer werkgroep Zon voor Wind woensdagmiddag tijdens een gesprek met de bewindsman. De werkgroep heeft zich als doel gesteld om 250 hectare landbouwgrond in de gemeente Emmen beschikbaar te krijgen voor zonne-initiatieven. Daarmee zouden de 32 geplande windturbines in bij de Pottendijk, de Zwartenbergerweg en langs de N34 bij Diphoorn en Westenesch overbodig zijn.

Open brief

Zon voor Wind ziet geen heil in de komst van windmolens en ziet daarvoor in de plaats liever zonnepanelen. Dat Emmen weinig kan doen om dit voor elkaar te krijgen wil er bij de werkgroep leden niet in. Zij stellen dat een intensieve lobby vanuit bestuurlijk Drenthe en dus ook vanuit Emmen wel degelijk verschil kan maken. Woordvoerder Wim Feldhaus van Zon voor Wind: ‘Dat de wethouder de windmolens niet ziet zitten weten we echt wel. Punt is dat hij er als bestuurder weinig tegen doet. Wij denken aan protesten via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten of een open brief. Zolang hij maar met zijn vuist op tafel slaat. ’Volgens Feldhaus is hun boodschap goed overgekomen en gaat wethouder Rene van der Weide dit bespreken in het college van burgemeesters en wethouders.  

N34

De actiegroep Westenwind Tegenwind N34 is onaangenaam verrast door de druk, die windmolenbouwer Raedthuys in hun ogen uitoefent op de provincie Drenthe.Volgens woordvoerder Geert Wierts is het samenwerkingsplatform voor de N34, dat bestaat uit 7 omwonenden uit Westenesch, Noordbarge, Delftlanden en Diphoorn, aangevuld met een vertegenwoordiger van de gemeente Emmen en de initiatiefnemers voor windturbines, Raedthuys en Intocon, is het overleg over de plaatsing van de molens tot half oktober 2017 opgeschort. Volgens Wierts heeft Raedthuys buiten het platform om de provincie Drenthe per brief laten weten de voortgang van het proces aan de N34 te traag te vinden. 'Raedthuys dreigt nu met vergaande maatregelen, omdat er met de provincie Drenthe een afspraak ligt  voor 3 juni 2017 een besluitvormend plan te hebben.'

210 meter

Knellend probleem zijn de voorstellen van Raedthuys om windturbines van 210 meter hoog te plaatsen om de windmolens rendabel te houden. De gemeente Emmen heeft als voorwaarde echter een hoogte van 149 meter gesteld. Het platform N34 heeft de molenbouwers toch gevraagd om een businessplan uitgaande van 149 meter te maken. De inwoners hebben hebben ook juridische bijstand gevraagd van advocatenkantoor Heuzeveldt uit Emmen. Ook de platforms uit Pottendijk en Zwartenbergerweg hebben de begeleiding van Heuzeveldt ingeroepen, omdat de initiatiefnemers in hun ogen ook daar met 'niet te respecteren plannen' komen.

Nog deze week stuurt Heuzeveldt een brief richting de provincie en de gemeente Emmen, waarin hij te kennen zal geven de handelwijze van Raedthuys afwijst.