Grittologie
Door Roel Grit

Klagen bij de gemeente

In het tv-programma 'Idioten op de weg' zie je veel ongelukken op de weg, meestal in een Oost-Europees land. Wat daar opvalt, zijn de enorme gaten in de weg. Ik prijs me dan gelukkig met de meestal uitstekende wegen Nederland.

Elke week scooter ik ongeveer tien keer door het prachtige Zuidbarge. Om te voorkomen dat men harder dan dertig kilometer per uur rijdt, bevat de Zuidbargerstraat verhoogde verkeersdrempels en ook een paar zig-zagdrempels. Bij één van die zig-zagdrempels zaten akelige – bijna Oost-Europese – gaten en scheuren in het wegdek. Al vaak wilde ik ze melden bij de gemeente, maar telkens kwam het er niet van. Toen ik me onlangs op een middag even verveelde, diende ik de volgende klacht in bij de gemeente:

'In Emmen ter hoogte van Zuidbargerstraat X is een zigzagverkeersdrempel. Je moet daardoor gedwongen van de rechterbaan, naar de linkerbaan van de weg (en terug). Het asfalt tussen de linkerbaan en de rechterbaan bevat grote spleten. Als hier een bromfiets of een motor met zijn voorwiel in terechtkomt, verliest hij de macht over het stuur en hij slaat waarschijnlijk over de kop. Levensgevaarlijk! Graag z.s.m. actie voor er ongelukken gebeuren.'

Zo’n klacht kun je gemakkelijk melden via de gemeentelijke website. Even Googelen op 'Emmen' en 'klacht' en je vindt een webpagina met een invulformulier. Via een plattegrond kun je zelfs aanwijzen wáár het probleem zich voordoet. Na invulling, ontvang je onmiddellijk een automatisch bericht dat je klacht is ontvangen en dan … wachten maar.

Toevallig reed ik diezelfde avond om acht uur weer door Zuidbarge. Tot mijn enorme verbazing was het probleem al opgelost! De spleten waren gedicht! Er waren zelfs verderop in de straat ook gaten in het asfalt gevuld. Jammer dat niet meteen alle spleten in de straat waren gevuld, maar misschien viel dat buiten de planning of wellicht wordt volgend jaar de Zuidbargerstraat helemaal opnieuw geasfalteerd. Je weet het niet…

Binnen enkele uren werd mijn klacht afgehandeld. Kwam dat nou door mijn alarmerende tekst? Of door de ondertekening met mijn naam (er schijnen gemeenteambtenaren te zijn die mijn columns lezen)? Of is men gewoon altijd zo snel?

Ontdek je dus een levensgevaarlijk paaltje midden op een fietspad, een ontbrekende tegel in het trottoir of een kapotte straatlamp, dien dan – in plaats van te gaan mopperen – een klacht in bij de gemeente. Onze gemeente bevat meer dan 1200 km asfalt en ambtenaren rijden echt niet dagelijks rond om te kijken of er ergens iets kapot is.